Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zonder tactiek die werkt, gaan we in moeilijkhe­den komen”

Zelfs Marc Wilmots kreeg niet af te rekenen met openlijke aanval op zijn tactiek

- BART LAGAE

In heldere maar scherpe bewoording­en zette Kevin De Bruyne gisteren bondscoach Roberto Martinez voor het blok. “De tactiek is niet goed genoeg”, nam de Citymidden­velder geen blad voor de mond. “We spelen nog altijd te veel op basis van talent. Zolang we geen tactiek vinden die werkt voor de ploeg, gaan we in moeilijkhe­den komen op het WK.”

De kritiek van Kevin De Bruyne komt er na drie wedstrijde­n waarin de Rode Duivels drie doelpunten slikten: in maart in Rusland (3-3), in oktober in Bosnië (3-4) en vorige vrijdag tegen Mexico (3-3). Ook Roberto Martinez’ voorganger Marc Wilmots kreeg het verwijt dat hij tactisch te kort schoot, maar die kritiek kwam pas naar buiten na de uitschakel­ing van België op het EK tegen Wales. Martinez heeft er mee af te rekenen zeven maanden vóór het moment van de waarheid aanbreekt.

“Ik zeg de dingen niet om slecht te praten over iemand, wel om de problemen opgelost te krijgen voor het WK begint”, zegt De Bruyne. “Op dit moment hebben we op alle posities toppers. Misschien zeggen na dit WK een aantal mensen af. Dit is misschien een van de laatste

kansen om een sterk tornooi te spelen.”

Japan

Ten gronde vindt De Bruyne dat België “een defensief systeem met offensieve mensen” speelt. Hij vindt dat er te weinig balans in het elftal zit en dat de ruimte tussen de verdediger­s en de aanvallend­e spelers te groot is. “Maar een oplossing voor onze tactische problemen vinden, is niet mijn taak”, zegt De Bruyne. “De

trainer moet het beste systeem voor de ploeg vinden.”

Roberto Martinez krijgt de opmerkinge­n van De Bruyne vandaag op zijn bord in Brugge, waar hij zal vooruitbli­kken naar de oefenmatch tegen Japan. Ook in de aanloop naar het vorige WK oefende België tegen Japan. Die wedstrijd werd met 2-3 verloren. Winnen in Jan Breydel zal nodig zijn om in een sereen klimaat de winterstop te kunnen ingaan. De volgende interlands zijn immers pas in maart gepland. De tegenstand­ers zijn nog onbekend.

 ??  ??
 ??  ?? FOTO'S PHOTO NEWS
FOTO'S PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium