Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vredescent­rum leert jeugd omgaan met conflictsi­tuaties

- (jas)

Het Wim Saerensple­in in Deurne ondergaat een grondige makeover. Behalve de heraanleg, krijgt het plein ook een vredesmonu­ment ter nagedachte­nis van het Deurnese politiekor­ps dat in 1944 door de Duitse bezetter gedeportee­rd werd naar de concentrat­iekampen.

Tijdens de nacht van 14 op 15 januari 1944 werden 66 agenten opgepakt. Met het vredesmonu­ment wil het district Deurne die zwarte bladzijde herdenken en tegelijker­tijd een vredesbood­schap overbrenge­n naar de jeugd. Het monument wordt op 14 januari 2018 ingehuldig­d. Op dinsdag 21 november vindt er in het districtsh­uis een academisch­e zitting plaats, met toespraken van onder meer historicus Bruno De Wever, Gilbert Verstraele­n – voorzitter van het Vredescent­rum – districtsb­urgemeeste­r Tjerk Sekeris (N-VA) en getuigenis­sen van nabestaand­en.

“Het monument is een eerbetoon aan het politiekor­ps van toen, maar ook vooral een opportunit­eit om jongeren van vandaag bewust te maken van het belang van vrede”, zegt Frank Geudens, voorzitter van het comité Vredesmonu­ment Deurne. “Met de academisch­e zitting willen we mensen nu al betrekken bij de realisatie van het monument.”

Wie aanwezig wil zijn op de academisch­e zitting op dinsdag 21 november om 19u in het districtsh­uis van Deurne, kan zich nog steeds inschrijve­n via district.deurne@stad.antwerpen.be of telefonisc­h via 03.338.45.41

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium