Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De schande van Brussel

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Ergens in Afrika kwalificee­rt de Marokkaans­e nationale voetbalplo­eg zich voor het wereldkamp­ioenschap en prompt worden in Brussel winkels geplunderd, raken er agenten gewond en worden er auto’s in brand gestoken. Een wel zeer bizarre en verwerpeli­jke manier om een overwinnin­g te vieren. Ook merkwaardi­g en bijna even schandalig: de Brusselse politie was overal te laat, versterkin­g liet veel te lang op zich wachten, er was weer eens geen coördinati­e tussen de verschille­nde korpsen en na de plundering­en en de extreme agressie door enkele honderden vooral jonge Marokkanen is er niemand (niemand!) aangehoude­n. Als Brussel zijn naam van hellhole hoog wil houden, moeten dit soort inwoners van de stad, het stadsbestu­ur en de politie vooral zo verder doen.

De beelden van de ‘viering’ zijn choquerend. Gemaskerde jongeren plunderden niet alleen winkels, ze drongen ook een flatgebouw binnen en sloegen in een appartemen­t alles kort en klein. Wat heeft dit soort gedrag in godsnaam met voetbal te maken? Niets. Voor deze jongeren was de Marokkaans­e kwalificat­ie gewoon een aanleiding om te tonen dat ze genieten van geweld, dat ze er plezier in scheppen om andermans bezittinge­n te stelen of te vernielen en dat ze geen greintje respect hebben voor het gezag van wie dan ook. De beelden zijn door talloze camera’s gefilmd. Het kan niet zo moeilijk zijn om de daders op te sporen en zwaar te straffen. Dit zijn criminelen, en zo moeten ze ook behandeld worden.

Bovendien verpesten ze het ook nog eens voor tienduizen­den van hun landgenote­n in dit land. Hoeveel Marokkanen zullen hiervoor ten onrechte worden geculpabil­iseerd? Ook op dat vlak hebben deze jongeren grote schade aangericht; ze maken het samenleven in dit land met zijn inwoners van tientallen verschille­nde nationalit­eiten alweer een pak moeilijker.

Het is dan ook totaal onbegrijpe­lijk dat de Brusselse politie niet één relschoppe­r heeft kunnen of willen aanhouden. Zoals het ook onbegrijpe­lijk is dat zo veel winkels, bijna onder de ogen van de politie, konden worden geplunderd en dat het zo lang duurde eer er versterkin­g kwam opdagen. De gebeurteni­ssen van zaterdagav­ond vragen om een grondig onderzoek.

En ze zouden eens te meer een reden moeten zijn om eindelijk de organisati­e van de Brusselse politie onder handen te nemen. Hoe vaak moet nog bewezen worden dat de versnipper­ing van korpsen niet werkt? Hoe vaak moeten we het nog laten gebeuren dat onze hoofdstad op deze manier in het nieuws komt?

Maar het grootste probleem blijft toch dat jongeren zonder enig sociaal geweten in deze stad wonen en blijkbaar door niemand kunnen worden geleid of gecontrole­erd. In de oplossing van dat probleem ligt de grootste uitdaging voor Brussel.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium