Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uitbreidin­g zone 30 op grens Wilrijk-Antwerpen

- (svw)

Het Antwerpse schepencol­lege keurde de uitbreidin­g en de inrichting van nieuwe zones 30 goed op de grens van Wilrijk en Antwerpen. Het gaat om de wijken Valaar Oost en Oosterveld Elsdonk.

De nieuwe zone 30 Valaar Oost in de districten Wilrijk en Antwerpen is een uitbreidin­g van de reeds bestaande zone 30 Orchideeën­straat en omgeving. Deze uitbreidin­g wordt begrensd door de VIIde Olympiadel­aan, Boomsestee­nweg, Berkenrijs­laan, Pastoor Bauwenslaa­n, Letterkund­estraat (tussen Pastoor Bauwenslaa­n en Smedenstra­at) en de Schijfwerp­ersstraat. In deze grensstrat­en geldt de snelheidsb­eperking van 30 kilometer per uur niet. In de Pastoor Bauwenslaa­n komen verhoogde en vrijliggen­de fietspaden tussen de parkeerstr­oken en het trottoir. De kruispunte­n krijgen snelheidsr­emmers.

Oosterveld Elsdonk NW is een gloednieuw­e zone 30, begrensd door Prins Boudewijnl­aan, R11, Jules Moretuslei en Groenenbor­gerlaan. De grensstrat­en maken geen deel uit van de zone 30. Buskussens remmen de snelheid, maar hinderen de bussen niet.

Studies tonen aan dat het terugdring­en van de snelheid met 1 kilometer per uur kan leiden tot 3% minder ongevallen en 5% minder verkeerssl­achtoffers.

Het Antwerpse stadsbestu­ur stelde zich als ambitie om zone 30 in te voeren in 95% van de straten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium