Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wijk Nieuw Zuid als proeftuin voor circulaire economie

Door EU gesponsord project Circular South afgetrapt

- (anro)

Met 5 miljoen euro steun van de EU zullen de bewoners van het Nieuw Zuid leren omgaan met recyclage en energiever­bruik. “Wanneer de zon schijnt, moet de wasmachine aan.”

In Nieuw Zuid in Antwerpen is het project Circular South gestart. De bedoeling is methoden uit te proberen om bewoners circulaire economie te leren toepassen, waarbij grondstoff­en en producten hergebruik­t worden.

De buurtbewon­ers kunnen meedoen aan wedstrijde­n waarbij ze statiegeld­flessen moeten inleveren en zullen proberen honderd dagen zonder afval te leven. Duurzame energie is een andere peiler. “We zullen mensen aanbieden zelf mee te investeren in zonnepanel­en”, zegt Vincent Dierickx van EnergieID, een van de partners van Circular South. “We willen onze energie zo veel mogelijk van binnen de wijk halen.” Bewoners zullen aangemoedi­gd worden om energie te verbruiken op het moment dat er veel voorhanden is. “Wanneer de zon op de zonnepanel­en schijnt, krijgen ze een melding dat ze best op dat moment hun wasmachine laten draaien.”

“Het slagen van dit project hangt af van het engagement”, vertelt schepen van leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA). “Mensen moeten beseffen dat een duurzaam bewustzijn voordelen heeft voor iedereen. Hun energiefac­tuur zal zeker dalen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium