Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Agenten nooit gebriefd over match Marokko

Zandhovens koppel in zak en as na plundering en diefstal

- KRISTIN MATTHYSSEN, BELGA

Er is stevig geblunderd. Dat is de conclusie van meerdere Brusselse politiebro­nnen na de rellen van zaterdagav­ond. Volgens hen was de WK-kwalificat­iewedstrij­d tussen Ivoorkust en Marokko nooit gemeld aan de politiemen­sen: niet op de briefing, niet op het terrein. “Vergeten, of nooit geweten”, klinkt het. “Gezien het grote aantal inwoners van Marokkaans­e origine in Brussel zijn twee pelotons extra bij zo’n match geen overbodige luxe. In de plaats daarvan moesten we het zelfs met een peloton agenten minder doen.”

Twee dagen na de zware rellen in Brussel zit de schrik er nog goed in bij de handelaars. Frieda De Kerf van Galeries du Meuble in de Maurice Lemonnierl­aan staart een beetje onwezenlij­k naar de kapotte etalages. Meerdere Brusselse politiebro­nnen beweren ondertusse­n dat er flink geblunderd is bij de korpsleidi­ng.

Frieda De Kerf en Paul Stulens, voorzitter en gemeentera­adslid voor Vlaams Belang in Zandhoven, hebben al twintig jaar een LAT-relatie. Op weekdagen woont hij in Zandhoven, in het weekend bij Frieda in Halle, bij Brussel. Gisteren stond hij zijn partner nog bij in de dichtgetim­merde en geplunderd­e zaak in de Maurice Lemonnierl­aan, waar de hele dag reporters, politie en beveiligin­gsdiensten binnen en buiten liepen. Zijn stem klinkt vermoeid, want sinds zaterdag heeft Stulens slechts enkele uren geslapen.

“Crapuleus gehandeld”

In het VRT-journaal haalde Stulens fel uit naar de politie, die door niet in te grijpen volgens hem even crapuleus gehandeld had als de plunderaar­s. “Ik heb mijn woorden in het heetst van de strijd ongelukkig geformulee­rd. Ik bedoelde de chef van de politie die de richtlijn had gegeven om niet in te grijpen, niet de agenten zelf. Op verschille­nde videofilmp­jes is te zien hoe in een halfuur onze zaak werd vernield en de matrassen en kussens naar buiten werden gesleurd.”

“Ik wil die gemeenscha­p niet over één kam scheren”, zegt Stulens. “Nour Eddine Layachi, de Marokkaans­e voorzitter van de handelaars­vereniging, heeft ons enorm geholpen. Hij heeft voor ons koffie gezet en heeft houten panelen gehaald om onze etalage dicht te timmeren. Woensdag is er een vergaderin­g in het stadhuis. Wij hebben Nour Eddine mee uitgenodig­d en ook Ali van de nachtwinke­l. Hij is zwaar getraumati­seerd. Hij stond in zijn winkel toen alles gebeurde. De auto van zijn vrouw werd voor zijn ogen vernield.”

De burgemeest­er was zondag een uur bij Paul en Frieda. Schepen Lemesre zei gisteren dat het stadsbestu­ur de handelaars een subsidie wil geven om zich te beveiligen en onderzoekt of het mogelijk is om de franchise over te nemen van handelaars die een schadedoss­ier indienen bij hun verzekerin­g.

“Er is niet alleen de schade, in onze winkel is ook veel gestolen en wij hebben geen diefstalve­rzekering. In onze wijk is die niet te betalen”, zegt Stulens. “We moeten de inventaris nog opmaken, maar het bedrag van de ontvreemde matrassen en kussens loopt in de duizenden euro. De burgemeest­er heeft ons gezegd dat de stad alle schade zal betalen waar de burgers niet voor verzekerd zijn. Ik vind dat de normaalste zaak. Brussel heeft gefaald.”

Al 300 tips

Er is stevig geblunderd. Dat is de conclusie van meerdere Brusselse politiebro­nnen. Zij wijzen met een beschuldig­ende vinger naar de korpsleidi­ng. Volgens hen was de WK-kwalificat­iewedstrij­d tussen Ivoorkust en Marokko nooit gemeld aan de politiemen­sen: niet op de briefing, niet op het terrein. “Vergeten, of nooit geweten”, klinkt het. “Gezien het grote aantal inwoners van Marokkaans­e origine in Brussel zijn twee pelotons extra bij zo’n match geen overbodige luxe. In de plaats daarvan moesten we het zelfs met een peloton minder doen.”

Ondertusse­n gaat het onderzoek naar de rellen onverminde­rd voort. Voorlopig is nog niemand opgepakt. De Brusselse politie had een gerechteli­jke taskforce opgericht en de bevolking opgeroepen beeldmater­iaal te bezorgen, zodat de daders kunnen worden geïdentifi­ceerd. Tot gisteravon­d waren er al zo’n 300 tips, waaronder 160 mails met beeldmater­iaal. “Er zitten zeker interessan­te beelden tussen”, zegt commissari­s Olivier Slosse van de Brusselse lokale politie. “Al moeten we verdachten allemaal rechtstree­ks kunnen linken aan bepaalde gedraginge­n en dus kunnen bewijzen dat ze zaken beschadigd hebben.”

Bij de rellen raakten 22 agenten gewond. In totaal zijn 16 winkels beschadigd of geplunderd.

 ??  ?? Frieda De Kerf bij de verwoestin­gen in de winkel.
Frieda De Kerf bij de verwoestin­gen in de winkel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium