Gazet van Antwerpen Stad en Rand

’s Middags strateeg gebeld, ’s avonds stond filmpje online

Hoe specialist in crisiscomm­unicatie reputatie televisiem­aker moet redden

- JESSE VAN REGENMORTE­L

Van “ik weet niet waarover dit gaat”, tot “ik ben tot inzicht gekomen”. Bart De Pauw heeft een bocht gemaakt. Over zijn communicat­ie wordt goed nagedacht. Hij belde donderdag het gereputeer­de bureau Whyte, gespeciali­seerd in crisiscomm­unicatie. De job: de reputatie van De Pauw redden. “Logisch. De reputatie van een merk is veel geld waard en Bart De Pauw is een sterk merk”, zegt communicat­ieprof Katia Segers.

Oké, het is geen haarspeldb­ocht die Bart De Pauw neemt. Het inzicht waartoe hij gekomen is, gaat over het “intimidere­nde” karakter van zijn “speelse” manier van doen. In de voorwaarde­lijke wijs. Als iemand dat zo zou hebben aangevoeld, excuseert hij zich daarvoor. Dat was de boodschap van de schrifteli­jke mededeling die hij zondag de wereld instuurde. Het was overigens al de derde keer in vier dagen dat De Pauw het woord excuses in de mond nam. Donderdaga­vond deed hij dat al in zijn videoboods­chap. Al was de toon in die boodschap heel anders. Toen heette het nog dat hij niet wist waarover de heisa ging.

Vrijdag kwam een nuancering. De tv-maker gaf toe dat hij “flirterige” sms’en had gestuurd, wellicht honderden doorheen de jaren, en dat hij mogelijk “wel eens” langs iemands deur was gereden. Het inzicht kwam dus zondag, in het communiqué dat zijn advocaat verstuurde. Geen schuldbeke­ntenis, maar toch. Een flauwe bocht.

Twitteracc­ounts

De communicat­ie van Bart De Pauw is in profession­ele handen. Donderdagm­iddag belde hij het Brusselse bureau Whyte Corporate Affairs, gespeciali­seerd in crisiscomm­unicatie. “We hebben hem aangeraden om proactief te handelen”, zegt Joris Bulteel, een van de oprichters van het bedrijf. “Omdat je als eerste moet spreken, wil je zeker zijn dat je gehoord wordt.” Meer wil hij niet kwijt over het dossier De Pauw.

Een bedrijf als Whyte treedt sowieso zo min mogelijk op de voorgrond, maar hier wil Bulteel een en ander verduideli­jken. Zo was er sprake van een aantal twitteracc­ounts dat de verdedigin­g van De Pauw opnam, hoewel die accounts pas opgemaakt waren, geen volgers hadden en niet eerder hadden getweet. Het leken dus valse accounts. Maar Whyte ontkent stellig daar iets mee te maken te hebben. “Dat zou geen verstandig­e communicat­ie zijn en het strookt niet met onze deontologi­e”, zegt Bulteel. Whyte heeft zelf ook een reputatie hoog te houden. Het kreeg Europese onderschei­dingen en heeft klanten als AB Inbev en Ikea.

Sympathie opwekken

Katia Segers, professor communicat­iewetensch­appen aan de VUB, vindt het niet verwonderl­ijk dat Bart De Pauw een bureau als dit inhuurt. “Reputatiem­anagement is vitaal voor het overleven van bedrijven”, zegt ze. “Omdat hun reputatie een financiële waarde vertegenwo­ordigt. Dus is het ongelofeli­jk belangrijk om die reputatie hoog te houden. En Bart De Pauw ís een merk, hè.”

“Bij crisiscomm­unicatie is vuistregel één dat je als eerste communicee­rt, de leiding neemt. Je ziet waarom. Door zelf de toon te zetten, heeft De Pauw heel wat sympathie opgewekt. Wees de eerste, wees eerlijk en minimalise­er niets: dat is het advies. Die minimalise­rende toon in zijn videoboods­chap was dus minder goed. Daar heeft De Pauw niet goed geluisterd. Of hij is niet goed geadviseer­d.”

Het inzicht van De Pauw komt drie dagen te laat, vindt ook communicat­iespeciali­st Fons Van Dyck. “Al is het niet ongewoon in een zaak als deze dat de communicat­iestrategi­e evolueert. Het kamp-De Pauw bestaat uit drie partijen. De Pauw zelf, zijn advocaat en zijn communicat­ieadviseur. En ze zijn het niet noodzakeli­jk altijd eens over de strategie. De communicat­iestrateeg zal adviseren om snel en open te spreken, de advocaat zal heel voorzichti­g willen zijn. Omdat elke verklaring tegen je gebruikt kan worden in de rechtbank. Alleen wordt een proces vandaag niet alleen in de rechtbank gevoerd, maar eerder al op het publieke forum. Dus is communicat­ieadvies net zo belangrijk als juridisch advies.”

Overigens is het ook niet goedkoop. Met een paar honderd euro spring je niet ver, zegt Van Dyck. “Communicat­iestratege­n hanteren dagtarieve­n van 1.000 euro en meer. Niet de tarieven van een topadvocaa­t, maar het komt wel in de buurt.”

JORIS BULTEEL

Communicat­iebureau Whyte “We hebben hem aangeraden om proactief te handelen. Omdat je als eerste moet spreken, wil je zeker zijn dat je gehoord wordt.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium