Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CD&V: “Geef energielab­els van elektro ook aan huizen”

Bouwunie: “En meet ook het wérkelijke verbruik”

-

ROBRECHT BOTHUYNE

Vlaams Parlements­lid CD&V “Gebruik toch de labels van elektro, van A tot G, telkens met bijpassend kleurtje.”

Vanaf 2018 moet nieuwbouw ook een streng Speil halen, bovenop een degelijk Epeil. “Het wordt te ingewikkel­d. Daarom stellen wij voor om de bekende energielab­els van A tot G te gebruiken”, zegt de CD&V. Voor de Bouwunie is dat nog niet genoeg: “Tel ook het échte verbruik mee.”

Volgt u nog? Het E-peil hadden we al jaren. Het geeft aan hoe energiezui­nig een woning is, met een cijfer tussen 0 en 700. Een huis van 700 is niet geïsoleerd, heeft enkel glas en is tochtig als een oude schuur. Ga je onder de 30, dan kom je uit bij de nieuwste woningen waar je amper nog moet stoken.

Vorig jaar haalden maar liefst 18.446 Vlaamse bouwers een E-cijfer van minder dan 30, wat een fikse korting op de onroerende voorheffin­g oplevert.

Het gaat de goede kant uit, maar het is nog niet genoeg voor de overheid: vanaf 1 januari moeten nieu- we woningen ook een goed S-peil halen, met de S van bouwschil, de schil rond het huis. Het S-peil combineert het K-peil (hoeveel warmte gaat verloren door muren, vloeren, ramen en dak) en de netto-energiebeh­oefte (theoretisc­h energiever­bruik per m²).

Volgt u nog steeds? Zelfs expert Roger Vanparys van Test-Aankoop moet nog wat bijbenen: “Je kunt het E-peil verbeteren met zonnepanel­en, maar misschien kan je isolatie dan toch nog een stuk beter. Dat lees je dan niet af in het E-peil. Een S-norm kan dus nuttig zijn, maar ik moet het eerst nog wat bestuderen.”

Eén label

Vlaams Parlements­lid Robrecht Bothuyne (CD&V) vindt dat het voor de burger te veel van het goede wordt. “In de komende weken, als we de beleidsbri­ef van minister Tommelein bespreken, gaan we voorstelle­n om te komen tot één energielab­el, waarin het E- en het S-peil vervat zitten”, zegt hij. “Je kunt daarvoor de labels gebruiken die Europa voorschrij­ft voor elektro, zoals koelkasten en wasmachine­s, met zeven categorieë­n, van A tot G, telkens met bijpassend kleurtje.” In Nederland gebeurt het al op deze manier.

Voor energiecon­sulent Luc Dedeyne van de Bouwunie is dat zinvol, maar gaat het niet ver genoeg. “Want die E- en S-certificat­en wijken vér af van het werkelijke energiever­bruik in een huis. Dat kan makkelijk de helft schelen. De cijfers zijn nu eenmaal theoretisc­h. Hoe mensen praktisch leven – bijvoorbee­ld of ze in de winter stoken op hun slaapkamer of niet – speelt een grote rol. Vanaf 2019, als de slimme digitale meters voor stroom- en gasverbrui­k worden uitgerold, ga je dat echte verbruik makkelijke­r kunnen meten. Als je dat combineert met de certificat­en, dan heb je iets dat echt relevant is.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium