Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lotto Arena pakt in 2018 uit met hockeyspek­takel

Antwerpen in januari gaststad voor Europees kampioensc­hap indoorhock­ey

-

Het veldhockey in ons land kende de voorbije jaren al een geweldige vlucht, maar er is meer: de Koninklijk­e Belgische Hockey Bond wil ook het indoorhock­ey bij het grote publiek bekendmake­n en dus wordt het EK in januari 2018 in Antwerpen gehouden, in de Lotto Arena.

Indoorhock­ey is niet hetzelfde als veldhockey. Het veld is kleiner, het heeft de afmetingen van een handbalvel­d. Aan de zijkanten liggen houten balken die de bal mag raken. Op dat vlak doet het wat aan ijshockey denken.

“Het EK indoorhock­ey wordt georganise­erd op 12, 13 en 14 januari 2018”, zegt Denis Van Damme van de Koninklijk­e Belgische Hockey Bond. “We krijgen in Antwerpen de toplanden uit het indoorhock­ey over de vloer. In de Lotto Arena kunnen vijfduizen­d bezoekers plaatsneme­n. Of we al die plaatsen vol zullen krijgen, moeten we afwachten. Veel zal afhangen van hoe ver de Belgen geraken. Toch rekenen we op tweeduizen­d toeschouwe­rs voor de wedstrijde­n van de Red Lions.”

Het indoorhock­ey brengt volgens Van Damme heel wat Amerikaans­e toestanden met zich mee. “Er wordt een hele show aan gebreid”, klinkt het. “En er wordt een groot scherm geplaatst. Er zal veel show zijn op en naast het veld, wat het een stuk spectacula­irder maakt dan veldhockey.”

De spelers zijn niet dezelfde als de veldspeler­s. Sommige toppers uit het veldhockey doen wel mee, maar voor hen is het veldhockey natuurlijk prioritair. In Duitsland bijvoorbee­ld zijn de twee competitie­s volledig van elkaar gescheiden. De spelers die indoor uitkomen, zijn daarin gespeciali­seerd. Zij spelen alleen indoor.

Het is de bedoeling dat de Red Lions indoor hetzelfde traject afleggen als de veldhockey­ers. Ook in de zaal willen de Red Lions naar de wereldtop doorstoten. Met het oog daarop werd met Alexandre de Chaffoy een zeer ervaren hockeyspel­er aangesteld als coach van het team.

De hockeybond wil het indoorhock­ey in ons land zien evolueren naar een volwaardig­e sport. Veel jongeren uit het veldhockey spelen tijdens de wintermaan­den indoor. In ons land zijn er tachtig indoorveld­en. Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) heeft aangekondi­gd dat hij het aantal zalen zal laten stijgen.

De Belgische mannenploe­g zit in een poule met Oostenrijk, Rusland en Zwitserlan­d. In de andere poule zitten Duitsland, Polen, Tsjechië en Denemarken. De poulewedst­rijden worden vrijdag en zaterdag gespeeld. Zondag wordt er dan voor de prijzen gespeeld. Bij de vrouwen wordt het EK ook in ons land georganise­erd. Dat zal een week later plaatsvind­en in Brussel.

JAN BRYS

 ?? FOTO BELGA ?? De Red Lions op de Olympische Spelen in Brazilië vorig jaar. In januari zullen ze er weer bij zijn in de Lotto Arena.
FOTO BELGA De Red Lions op de Olympische Spelen in Brazilië vorig jaar. In januari zullen ze er weer bij zijn in de Lotto Arena.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium