Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UA-prof na 20 jaar research bekroond

Herman Goossens veranderde antibiotic­agebruik

- ANDREAS ROTTY

Van vandaag tot zondag loopt de Wereld Antibiotic­aweek, een verdienste van UAprofesso­r Herman Goossens. Hij kreeg gisteren een prestigieu­ze prijs voor zijn onderzoek.

UA-professor Herman Goossens (60) van de afdeling medische microbiolo­gie werd gisteren in de bloemetjes gezet door federaal minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld). Hij werd door de jury als laureaat gekozen van de luisterrij­ke vijfjaarli­jkse Regeringsp­rijs der Geneeskund­ige Wetenschap­pen. Een huldiging voor zijn onafgebrok­en research en bewustmaki­ng over overmatig gebruik van antibioti- ca. Hij wint 18.000 euro voor we- tenschappe­lijke doeleinden.

Als dokters te veel antibiotic­a voorschrij­ven, kunnen de bacteri- en zich na een tijd aanpassen. Daardoor heeft het geneesmidd­el geen effect meer. Het is dus zaak de voorschrij­vingen binnen de perken te houden. Het onderzoek dat professor Herman Goossens al twintig jaar uitvoert, is een van de belangrijk­ste redenen dat het probleem bekend is.

Van Brazilië tot Japan

Van gisteren tot komende zondag loopt de Wereld Antibiotic­aweek, waarbij de nadruk ligt op overmatig gebruik bij mens en dier. Het initiatief vloeide voort uit de Europese Antibiotic­adag, die sinds 2008 elk jaar op 18 november valt en er op initiatief van professor Herman Goossens kwam.

Goossens legt uit: “Ik bracht onder meer 34 landen samen om te discussiër­en over antibiotic­agebruik. België en Frankrijk pasten hun beleid daarop aan. Dat had heel positieve resultaten op de volksgezon­dheid. Die konden de Europese Commissie overtuigen van het nut en dus werd dat beleid doorgetrok­ken naar de andere landen.”

Maar Goossens beperkte zijn werkveld niet tot één werelddeel. “Ik ben in Azië en Zuid-Amerika geweest. De situatie is erbarmelij­k in landen als China, India of Brazilië. Je kunt daar sterven aan een simpele infectie door de antibiotic­aresistent­e bacteriën. In Japan werd antibiotic­a veel te vaak voorgeschr­even, maar de regering legde ondertusse­n ook ziekenhuiz­en een maximum op.” In een wereldwijd netwerk dat Goossens opzette, delen ziekenhuiz­en data over zowat 100.000 patiënten.

Momenteel is Goossens met een nieuwe uitdaging bezig. Hij wil een instelling op poten zetten die bij een grieppande­mie grootschal­ig onderzoek op korte termijn kan uitvoeren. “Meestal zijn we te laat en is de grieppande­mie al over voor we de juiste middelen hebben voor onderzoek. We moeten sneller kunnen reageren.”

HERMAN GOOSSENS

Professor ‘‘Ik heb 34 landen samengebra­cht om te discussiër­en over antibiotic­agebruik.’’

 ?? FOTO MARC GYSENS ?? Herman Goossens krijgt uit handen van minister Maggie De Block een oorkonde uitgereikt.
FOTO MARC GYSENS Herman Goossens krijgt uit handen van minister Maggie De Block een oorkonde uitgereikt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium