Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fiets wordt Koning

- Nahima Lanjri Volksverte­genwoordig­er (CD&V)

Vlaanderen is dol op de fiets. Althans, we zijn gek op de fiets als we onze wielerheld­en kunnen aanmoedige­n. In de lente en de zomer op de weg, ’s winters in de cyclocross. We zijn ook zot van de fiets als we met vrienden een uitstap kunnen maken of kunnen deelnemen aan een fietsevent. Maar de fiets in zijn essentie: als vervoermid­del? Dat is andere koek.

Vlaanderen fietst graag. Organisati­es die geld zoeken om projecten als kankerbest­rijding, aandacht voor mucoviscid­ose of diabetes te financiere­n, weten dat al langer. Zo rijden duizenden fietsers mee met de 1.000 kilometer voor Kom op tegen Kanker of de Climbing for Life. De fiets als opstap voor succesvoll­e geldinzame­lingen. De fiets bereikt alle bevolkings­lagen. De manager fietst om te netwerken, vereniging­en en vriendencl­ubs maken graag uitstappen, scholen promoten fietsgebru­ik, organisati­es zien hem als marketingi­nstrument.

Maar de fiets blijft vooral een vervoermid­del dat zijn plaats verdient naast de voetganger, openbaar vervoergeb­ruiker en automobili­st. En daar loopt het mis. Drie dodelijke ongevallen met fietsers in ’t stad zijn geen toeval. In steden moet de fiets zijn plaats nog krijgen.

In Antwerpen steeg het aantal fietsers vorig jaar nochtans met 5,36% tegenover 2015. In onze stad kiest 41% van de mensen voor de fiets voor woonwerk of woonschool­verkeer, veel beter dan het Vlaamse cijfer waar 83% van de verplaatsi­ngen onder de 5 kilometer met de auto wordt gemaakt.

De Antwerpse fietsers claimen van langsom meer hun domein. Is dat altijd netjes? Nee, er zijn soms conflictje­s tussen voetganger­s en fietsers die het woord trottoir anders interprete­ren. Is alles slecht? Ook niet. Beleidsmak­ers zien het nut in van fietsdelen. In Antwerpen is de Velo een groot succes.

Er wordt helaas niet voluit gekozen voor de fiets. Maar in de stad is er geen andere optie. Al in 2016 koos CD&V voor Koning Fiets in heel Vlaanderen en recent lanceerde mijn partij de ‘Fietsdeal’ om lokaal fietsgebru­ik aan te moedigen én veiliger te maken. Weg dus met de auto, weg met het openbaar vervoer? Nee, een stad is diversitei­t, ook in het verkeer. Met respect voor alle verkeersmo­dellen. Maar de fiets heeft de prioriteit, hij wordt Koning.

De fiets staat dan centraal in alle beslissing­en rond publiek domein, investerin­gen, campagnes over vervoer in de stad. De fiets verbindt mensen, projecten en plekken. Geef hem nu ook als vervoermid­del een ereplaats in onze stad.

NB. Ja, ook ik rij in de stad vooral met de fiets en voor de langere tochten neem ik met plezier mijn elektrisch­e fiets. Niets mis mee.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium