Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We steunen de lokale economie”

-

Zo’n honderd Belgische ontwerpers en producente­n bieden hun creaties aan op Belgunique.be. Van juwelen over fashion tot food en keramiek: met Kerstmis op komst is er voor iedereen een ideaal geschenk. “Dankzij Belgunique worden de krachten gebundeld, waardoor de lokale economie gesteund wordt”, zegt oprichtste­r Sofie Smolders (32).

Belgunique zag in maart van dit jaar het levenslich­t en heeft Berchem als uitvalsbas­is. Op de website, een soort online winkelcent­rum, worden de creaties van zo’n honderd Belgische designers en producente­n tentoonges­teld. Er worden woonaccess­oires zoals meubels en bedlinnen aangeboden, maar ook de liefhebber van handtassen, wenskaarte­n of lekkernije­n zoals ambachteli­jk gemaakte confituur vindt er zijn gading. De gemeenscha­ppelijke deler? “Elk product is volledig Belgisch en wordt ambachteli­jk vervaardig­d, soms zelfs met de hand”, aldus Smolders.

Toen Smolders twee jaar geleden op zoek ging naar Belgische producten op het internet, werd duidelijk dat het aanbod erg versnipper­d is. “Er wordt heel wat aangeboden van talentvoll­e ontwerpers en producente­n, maar er was geen overzicht van de Belgische producten. Wie originele producten wilde kopen en tegelijk de lokale economie wilde steunen, kon dus nergens terecht.”

Samen met zus Kim (34) en excollega Herman Maris (37) besloot Smolders een platform op te starten dat zich enkel richt op lokale producente­n. De nadruk wordt gelegd op de verhalen achter hun creaties. “Vroeger was het zo dat wie iets kocht, de maker van dat product ook kende. Door de globaliser­ing is die persoonlij­ke toets weggevalle­n. Op de website zijn dan ook de persoonlij­ke verhalen te vinden van de producente­n, waardoor er opnieuw echt contact ontstaat met de consument”, zegt Kim Smolders.

De marketing- en sociale mediaexper­tise van de oprichters zorgt ervoor dat talenten die anders onopgemerk­t zouden blijven nu ook een kans hebben om zich aan de wereld te tonen. “We merken dat het platform de makers in staat stelt zich volledig te concentrer­en op hun stiel. Velen hebben immers niet de tijd, het budget of de kennis om zichzelf aan de man te brengen. Belgunique neemt die commerciël­e en technische zaken graag van hen over”, zegt Herman Maris.

In De Studio op het Mechelsepl­ein vond gisteren Belgunique­s netwerkeve­nt plaats. “Sinds maart zijn we al drie keer samengekom­en om verhalen en nieuwe ideeën uit te wisselen en telkens blijkt dat een vruchtbare avond voor de creatievel­ingen”, zegt Maris. De oprichters stelden #nomoresock­s voor, hun eindejaars­actie: voor elk product dat verkocht wordt tussen 22 november en oudjaar wordt een kerstpakke­t geschonken aan Dakant, de Antwerpse vereniging voor daklozenhu­lp.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Kim Smolders, Herman Maris en Sofie Smolders van Belgunique.
FOTO PATRICK DE ROO Kim Smolders, Herman Maris en Sofie Smolders van Belgunique.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium