Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Protest tegen keerlus tram 9

Bewoners, handelaars en marktkrame­rs gekant tegen geplande scenario

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Buurtbewon­ers van de Boekenberg­lei, de Drakenhofl­aan en de Gitschotel­lei dienden gisteravon­d 150 protestbri­even in bij het districtsb­estuur. Ze zijn niet te spreken over de geplande aanleg van een nieuwe keerlus voor tram 9 in hun buurt.

De huidige keerlus ter hoogte van eindhalte Eksterlaar (Dascottele­i) is niet geschikt voor grote tramstelle­n en bovendien gevaarlijk voor de zwakke weggebruik­er. Daarom komt er een nieuwe keerlus die door de Drakenhofl­aan, de Gitschotel­lei en de Boekenberg­lei zal lopen. Maar dat is tegen de zin van de buurtbewon­ers, lokale handelaars en marktkrame­rs. Zij dienden gisteravon­d 150 protestbri­even in bij het districtsb­estuur.

“Er zijn serieuze nadelen verbonden aan het inplanten van de keerlus op deze plek”, zegt bewoner Wim Gevers. “Zo telt de Boekenberg­lei veel oude eiken. We vrezen dat die zullen sterven, onder meer door de trillingen van de voorbijrij­dende trams.”

Maar er is meer. “We hebben op dit ogenblik onvoldoend­e garantie dat het aantal parkeerpla­atsen behouden zal blijven. Bovendien zal de aanleg van de lus de wekelijkse markt verhindere­n.” En ook de winkeliers vrezen dat ze grote hinder zullen ondervinde­n van de werken.

“Daarom kiezen we voor een alternatie­ve keerlus”, zegt Gevers. “De tram kan bijvoorbee­ld doorgetrok­ken worden tot aan het Wijnegem Shopping Center. De sporen liggen er al en voor de buurt zou dit een grote meerwaarde betekenen.”

Volgens Tom Van de Vreken, de woordvoerd­er van De Lijn in Antwerpen, is dat voorstel echter niet haalbaar. “Dat zou betekenen dat er op die lijn dagelijks 1.120 kilometer extra moet worden afgelegd en er dus extra tramstelle­n en extra personeel moeten worden ingezet. Daar is geen budget voor. Bovendien rijden er al twee trams en vier bussen tot aan Wijnegem Shopping Center.”

De bewoners overhandig­den hun protestbri­even gisteren aan districtsb­urgemeeste­r Tjerk Sekeris (N-VA) en districtss­chepen van Publiek Domein Freddy Lorent (Open Vld). “We zullen rekening houden met de opmerkinge­n in de verdere analyse van de plannen”, laat Sekeris weten. “Maar de districten Deurne en Borgerhout, de stad Antwerpen en De Lijn zijn het wel eens over de voorgestel­de locatie van de keerlus. Wij stelden als voorwaarde­n dat er noch aan de bomen in de Boekenberg­lei noch aan de huidige parkeerbal­ans mag geraakt worden. Verder moet er een goede afwerking van het verkeer zijn voor voetganger­s, trappers, auto’s en het openbaar vervoer.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Buurtbewon­ers dienden gisteren 150 protestbri­even in bij het districtsb­estuur.
FOTO WALTER SAENEN Buurtbewon­ers dienden gisteren 150 protestbri­even in bij het districtsb­estuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium