Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Afscheid van cafébaasad­vocaat “Het was een voorrecht je vriend te zijn, Eddy”

- HANS OTTEN

De Herentalse hoofdkerk liep maandagoch­tend helemaal vol voor de afscheidsp­lechtighei­d van Eddy Druyts. De gewezen baas van Café Druyts, die ook een carrière als advocaat achter de rug had, overleed tien dagen geleden.

Eddy Druyts had een bewogen en rijkgevuld leven achter zich toen hij op 3 november in woonzorgce­ntrum Bremdael op 76-jarige leeftijd overleed in zijn slaap. “Mocht hij als kind nog graag met een boekje in een hoekje kruipen, dan bloeide hij bij de scouts en later in zijn studentent­ijd helemaal open”, zei de voorganger maandagoch­tend tijdens de uitvaartpl­echtigheid in de Herentalse Sint-Waldetrudi­skerk. “Hij leerde er uitstekend speechen, iets wat hem later nog van pas zou komen als advocaat aan de balie van de rechtbank van Turnhout.”

Maar toen zijn vader Jos overleed, verhuisde Eddy van de balie naar de tapkast van het (groot)ouderlijk Café Druyts op de Grote Markt. “Eddy was een van de laatste kroegbazen die elke dag netjes met das achter de toog verscheen”, vertelde Bart Lamers in naam van familie en vrienden. “Hoe druk het ook mocht zijn in het café, Eddy tapte zijn Cristal geduldig en vakkundig, in twee keer. Er ging een rituele plechtighe­id van uit, maar hij stond erop dat iedere klant van hem een perfect getapte pint kreeg.”

Dat perfection­isme combineerd­e de horeca-uitbater met een schalkse, studentiko­ze humor, een sociale bewogenhei­d en een grote voorliefde voor cultuur in al zijn vormen. Bovendien was hij een niet onaardig zanger van Vlaamse smartlappe­n en scoutslied­eren. “Op rustige momenten kon je met de kroegbaas uitgebreid babbelen over kunst, reizen, films en strips. Het was hij die zijn zus (en kunstenare­s, red.) Christel aanspoorde om naar de tekenacade­mie te gaan. Voor Eddy speelde de wereld zich niet enkel af onder de kerktoren.”

Preses

Het overlijden van Eddy Druyts kwam erg onverwacht, vertelde zijn jeugdvrien­d en studiemakk­er Seppe. “Samen met onze vriend Staf, bezocht ik jou de dag voor je heengaan. Je herkende ons meteen en was zichtbaar blij met ons bezoek. We zijn samen iets gaan drinken, je was niet moe en niets deed vermoeden dat het ons allerlaats­te samenzijn zou worden.”

De oude studiegeno­ten kunnen prachtige verhalen opdissen over de tweevoudig­e preses van de Kempense studentenc­lub De Mastentop. “Zoals die keer toen we met een groepje naar Amsterdam gingen en daar een authentiek jenevercaf­é indoken. ’s Avonds moesten ze ons afvoeren naar het hotel, want we hadden zeker twintig verschille­nde jenevers geproefd. Hoe meer pintjes Eddy pakte, hoe meer hij over zijn hoofd wreef. Dat heeft zijn kaalhoofdi­gheid zeker vervroegd.”

Bedankt, Eddy

We zijn je eeuwig dankbaar voor alle toffe momenten die we met jou gedeeld hebben. Je hebt geleefd voor twee. Groot is de leegte die je achterlaat, mooi zijn de herinnerin­gen die blijven. Het was een voorrecht om jouw vriend te zijn”, besloot Seppe.

 ?? FOTO HANS OTTEN ?? De betreurde Eddy Druyts was een graag gezien man.
FOTO HANS OTTEN De betreurde Eddy Druyts was een graag gezien man.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium