Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gent krijgt zijn nieuwe sluis

- PAUL VERBRAEKEN

Met de traditione­le spadesteek is maandag officieel de bouw begonnen van een nieuwe zeesluis in Terneuzen, essentieel voor de haven van Gent. Maar ook voor de verbinding ParijsRott­erdam.

Middenin het huidige sluizencom­plex van Terneuzen, daterend uit 1910 en 1968, wordt de komende 58 maanden een nieuwe zeesluis gebouwd. Na jaren planning én touwtrekke­n rond de moeilijke financieri­ng, konden Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) en de kersverse Nederlands­e minister van Infrastruc­tuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhui­zen maandag de spreekwoor­delijke schop in de grond steken. De nieuwe sluis wordt met 427 meter lengte, 55 meter breedte en 16 meter diepte liefst 137 meter langer, 15 meter breder en 2,5 meter dieper dan de huidige Westsluis.

De bouw wordt een huzarenstu­kje, want al die tijd moet de scheepvaar­t naar Gent en Terneuzen mogelijk blijven. Voor de gewezen Gentse havenschep­en Sas van Rouveroij (Open Vld), nu regeringsc­ommissaris van de Vlaams-Nederlands­e Scheldecom­missie, gaat een droom in vervulling. “Vooral die grotere breedte en lengte zijn voor Gent essentieel”, glundert hij.

Binnenvaar­tsnelweg

Ook voor DEME-topman Alain Bernard was het een historisch­e dag. DEME en de aanverwant­e bedrijven DIMCO en Van Laere gaan immers samen met de Nederlands-Belgische bouwreus BAM via de tijdelijke vennootsch­ap Sassevaart de sluis bouwen. “Tot nog toe waren we alleen baggeraar, maar door de verwerving van CFE gaan we nu ook zelf een sluis bouwen”, aldus Alain Bernard. Voor de Nederlands­e minister is de sluis dan weer essentieel als “binnenvaar­tsnelweg tussen Rotterdam en Parijs”.

De sluis zal in totaal 934 miljoen euro kosten. Daarvan wordt 190 miljoen bijgedrage­n door Nederland. Vlaanderen betaalt liefst 696 miljoen (74,5%), inclusief 87 miljoen door de Gentse haven. Europa betaalt 48 miljoen, veel minder dan verwacht.

 ?? FOTO RR ?? Minister Weyts en zijn Nederlands­e collega Cora van Nieuwenhui­zen besturen een graafmachi­ne op de plek van de nieuwe zeesluis in Terneuzen.
FOTO RR Minister Weyts en zijn Nederlands­e collega Cora van Nieuwenhui­zen besturen een graafmachi­ne op de plek van de nieuwe zeesluis in Terneuzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium