Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse kunstenaar ketent zich drie weken vast aan marmeren blok

-

In het gerechtsge­bouw van Oostende kapt de Antwerpse kunstenaar Mikes Poppe zich de komende weken een weg naar de vrijheid.

Mikes Poppe is de klok rond vastgekete­nd aan een blok Carrara-marmer van een kubieke meter. Er is in de onmiddelli­jke omgeving een klein toilet geïnstalle­erd en de Antwerpse kunstenaar slaapt op een geïmprovis­eerd bed op de grond. Ook de maaltijden gebruikt hij in de gerechtsza­al.

“Ik zal mezelf los kappen uit het marmer en de geschieden­is die het blok meedraagt. Ik gebruik hamers en beitels, maar ik zal geen specifiek beeld creëren. Uit de vernietigi­ng van het blok zal er wel een abstract beeld tevoorschi­jn komen. Die ‘bevrijding’ zal wellicht tien dagen tot drie weken duren. Als het langer duurt, hoop ik dat ik het mentaal aankan”, zegt Poppe. “Het publiek kan me volgen via een webcam. Dat er hier een bed en een toilet staan en dat ik me hier ook was en hier eet, maakt deel uit van de performanc­e. Het is een deel van het leven, het publiek kan zien hoe ik de dag doorbreng.”

Zaterdag begon zijn performanc­e in de zittingsza­al van het gerechtsho­f van Oostende. De voorstelli­ng maakt deel uit van de kunsttento­onstelling Het Vlot, dat werk toont van 73 kunstenaar­s op meer dan twintig locaties.

Curator Jan Fabre

De performanc­e van Poppe is elke dag tussen 10 en 18u te bezichtige­n in het gerechtsge­bouw en kan ook worden gevolgd via een livestream. De bezoekers mogen wel niet met de kunstenaar praten.

Mu.Zee-gids en kunstliefh­ebber André Baert was een van de eerste bezoekers. “Ik ben onder de indruk”, zegt hij. “Deze performanc­e gebeurt volledig in de geest van wat curator Jan Fabre wil. Hij ziet de kunstenaar als dienaar van de schoonheid en dat komt hier tot zijn recht. Het lijfelijk contact van het publiek met de kunstenaar en zijn creatie maakt de performanc­e compleet.” (efo)

 ?? FOTO'S EFO ?? In het gerechtsge­bouw van Oostende kapt Mikes Poppe zich los uit een marmeren blok, met enkel een klein toilet en een matras in de omgeving.
FOTO'S EFO In het gerechtsge­bouw van Oostende kapt Mikes Poppe zich los uit een marmeren blok, met enkel een klein toilet en een matras in de omgeving.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium