Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb de kwaliteite­n om een van de besten te zijn”

-

Spreken doet hij niet vaak en spelen tot voor dit seizoen ook niet. Maar nu is Adnan Januzaj (22) terug. Als voetballer bij Real Sociedad én als internatio­nal bij de Rode Duivels. Vanavond hoopt hij op zijn eerste speelkans sinds een invalbeurt van één minuut in de EK-kwalificat­iematch van 16 november 2014 tegen Wales.

Een groep van vier jongemanne­n loopt het Crowne Plaza-hotel in Diegem binnen. Een van hen is Adnan Januzaj, twee anderen zijn een neef, de vierde is een vriend-profvoetba­ller. Dankzij de selectie van bondscoach Roberto Martinez is Januzaj, opgegroeid in Molenbeek, weer thuis in Brussel.

Als we hem vragen in welke taal hij het interview wil doen, kiest hij voor Engels. Maar Frans of Nederlands zouden hem even goed zijn afgegaan. Zijn moedertaal is Albanees. Bij Dortmund sprak hij een mondje Duits. En zelfs Spaans is sinds kort een mogelijkhe­id.

“Hablo un poco español”, zegt hij al lachend. “Heel wat van mijn ploegmaats bij Real Sociedad spreken Engels of Frans, maar ik probeer bewust elke dag Spaans met hen te spreken.”

Je bent een echte wereldburg­er. Heb je nog een huis in Brussel?

“Ik verblijf hier bij familie. Een deel woont in Jette, een ander deel in Molenbeek. Ik vind het heel belangrijk dat ik mijn neven kan zien. Want als profvoetba­ller zie je je familie niet vaak. Veel mensen denken dat voetbal heel gemakkelij­k is, maar er is een andere kant die de mensen niet zien. We moeten veel opoffering­en brengen, er is druk. We moeten veel dingen laten om onze carrière uit te bouwen.”

Wat is het grootste offer dat je hebt moeten brengen?

“Het moment dat ik mijn thuis verliet en ver van mijn familie en vrienden ging wonen. Ook het aanpassen aan een nieuwe cultuur. En het feit dat je vaak moet rusten en thuisblijv­en terwijl je vrienden leuke dingen doen. Het moeilijkst­e moment was toen ik niet kon spelen. Ik weet dat ik de kwaliteite­n heb om op het veld te staan. Toen dat niet gebeurde, was dat heel frustreren­d voor mij.”

Heb je het nu over Louis van Gaal bij Manchester United?

“Het was een frustreren­de tijd omdat ik niet veel speelde. En als ik speelde, speelde ik niet in de beste omstandigh­eden. Mentaal was het een harde test voor mij. Maar het is een deel van mijn job als profvoetba­ller en ik moest profession­eel blijven onder de situatie. Het was een belangrijk­e ervaring, die me geleerd heeft niet te veel stil te staan bij het verleden en te focussen op het heden. Dat maakt een sterke speler van mij.”

Ben je nu een andere voetballer dan toen je 18 was en debuteerde bij Manchester United?

“Ja, natuurlijk. Ik ben 22 en volwassene­r nu. Ik ben in een nieuwe club die goed voetbal speelt en mijn type voetbal speelt. Daardoor ben ik nu performant. Ik weet dat ik de kwaliteite­n heb om één van de besten te zijn. Ik weet waartoe ik in staat ben en waar mijn grenzen liggen.”

Vertaal dat eens naar de nationale ploeg. Kan je België meer bijbrengen in Rusland dan in Brazilië?

“Ja, uiteraard. In Brazilië kreeg ik niet veel tijd. Zestig minuten tegen Zuid-Korea, dat was alles. Ik ben blij dat ik terug ben, maar ik ben gefocust om in de ploeg te komen. Elke voetballer wil spelen. Maar ik besef dat ik geduldig moet zijn.”

Voel je op training dat je dichter bij de ploeg staat dan in Brazilië?

“Ik weet het niet. Het is een andere trainer, dus dat is moeilijk te zeggen. Mijn selectie komt op het juiste moment. Vanaf het begin van dit seizoen ben ik opnieuw op het niveau dat iedereen van mij verwacht. Ik speel bij een goeie club voor mij om mijn carrière te herlancere­n. Sommigen denken dat ik al 26 of 27 ben omdat ik er al zo lang bij loop. Maar ik ben nog maar 22 en nog volop aan het bijleren.”

Roberto Martinez ziet je als wisseloplo­ssing op de linkerflan­k. Heb je daar genoeg defensieve kwaliteite­n voor?

“Mijn voordeel is dat ik op veel posities kan spelen. Mensen denken dat ik niet verdedig, maar ik wil een moderne voetballer zijn. En elke moderne voetballer heeft twee jobs: aanvallen en verdedigen. Bij Sunderland hadden we bijna nooit de bal, daar heb ik mijn verdedigen­de kwaliteite­n kunnen aanscherpe­n. Vaak was verdedigen het enige wat ik daar deed.”

Tegen Mexico hadden we het defensief moeilijk.

“Mexico is ook een goed team dat goed voetbal speelt. Het is niet makkelijk als je van vandaag op morgen 3-5-2 gaat spelen en iedereen in België verwacht op het hoogste niveau te spelen. Het vraagt tijd om te bouwen.”

Maar hebben we nog tijd voor het WK? De nationale ploeg komt niet vaak samen.

“Daarom is het goed verschille­nde systemen te proberen. Want als je op het WK last hebt met 4-3-3 of 4-4-2 kan je altijd terugvalle­n op 3-5-2 omdat we erop getraind hebben. Je moet altijd klaar zijn voor elk systeem.”

Eden Hazard is een goeie vriend van jou. Praat je daarover met hem?

“Ik hou van Eden omdat hij het verschil kan maken als hij aan de bal is. Dat zag je heel goed tegen Mexico. De Bruyne is ook een goeie speler. We spreken soms over voetbal, soms over lifestyle. Maar meestal over voetbal en over wat er in de wereld gebeurt. Er zijn ook veel NBA-liefhebber­s bij de nationale ploeg. Ik ben ook een grote fan. Het is een

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium