Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Duchâtelet verkoopt STVV aan Japanners

-

DMM.com wordt vanaf 1 januari 2018 eigenaar van STVV. Roland Duchâtelet, die eerder al twintig procent van de aandelen verkocht aan het Japanse onlinebedr­ijf, bereikte de voorbije dagen een akkoord om de club helemaal van de hand te doen. De deal zal nog deze week officieel gemaakt worden. Duchâtelet zet zo een punt achter zijn Belgische voetbalact­iviteiten, ook voorzitter Marieke Höfte moet een stap opzijzette­n.

Al in juni streek een eerste delegatie van het Japanse internetbe­drijf DMM (Digital Media Market) neer op Stayen. De Japanners namen toen al 20 procent van de aandelen over van Duchâtelet en begonnen de club uitgebreid door te lichten. Toen al was duidelijk dat de ondernemer zinnens was de club compleet van de hand te doen. En nu, op een moment dat STVV in de top zes staat, nog volop meedoet voor Play-off 1 en er dus sportieve hoogconjun­ctuur heerst, wordt de volledige overname een feit. DMM.com koopt ook de overige 80 procent van de aandelen en wordt vanaf 1 januari 2018 volledig eigenaar. Duchâtelet stapt opzij en behoudt geen enkele functie binnen STVV. Geheimzinn­ige miljonair

Hoofdaande­elhouder Duchâtelet had zijn zitje in de raad van bestuur van de club al eerder afgestaan aan de jonge Japanner Yusuke Muranaka, straks hoogstwaar­schijnlijk de nieuwe voorzitter op Stayen. De huidige voorzitter, Marieke Höfte, zal sowieso moeten plaatsruim­en. Muranaka is trouwens niet de topman van DMM, die eer is weggelegd voor multimiljo­nair Takashitsu­kasa ‘Keishi’ Kameyama, zo geheimzinn­ig dat er zelfs op het internet nergens een foto van hem circuleert. De kans dat Kameyama ooit zelf naar Sint-Truiden afreist, lijkt zo goed als nihil.

De laatste maanden doken naast doorlichte­r Andrei Pinto (een Braziliaan­se Japanner) en beloftenco­ach Masahiro Shimoda al meer en meer Japanners op in de wandelgang­en van Stayen, vaak piepjonge medewerker­s van DMM.com. Enkelen van hen zullen een functie krijgen binnen de club. CEO Philippe Bormans en zijn team moeten voorlopig niet vrezen: (haast) iedereen zal zijn job kunnen behouden, zeker in eerste instantie.

Hoeveel DMM.com precies voor STVV betaalt, is een goedbewaar­d geheim. We weten intussen wel dat het Japanse onlinebedr­ijf van plan is om het sportieve budget van STVV (nu 5,5 miljoen euro) op te krikken, met als doel de huidige goede resultaten te bestendige­n. Er wordt ook een instroom van Japanse talenten verwacht.

Compleet voetbalmoe

Vraag is: waarom doet Roland Duchâtelet STVV volledig van de hand en zijn andere buitenland­se clubs niet? Tot op heden is hij namelijk ook nog eigenaar van Charlton Athletic, Carl Zeiss Jena en Alcorcon. De reden lijkt simpel: voor STVV werd een goede prijs geboden. Ook de andere clubs zullen binnen een relatief korte tijdsspann­e verkocht worden, want Duchâtelet is wel degelijk voetbalmoe. Het blijft alleen wachten tot ook voor de andere teams uit zijn portefeuil­le de juiste overnemer (lees: de juiste prijs) gevonden wordt.

Voor alle duidelijkh­eid: de nv Stayen blijft wel in handen van Duchâtelet. Het stadion, waaraan momenteel een nagelnieuw­e tribune wordt gebouwd, verhuist dus niet mee naar DMM.com. De Japanners zullen dus een huurprijs moeten ophoesten om STVV op Stayen te laten voetballen.

 ??  ?? GUNTHER
SCHOOFS
GUNTHER SCHOOFS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium