Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van boerin tot veldritsen­satie

Kim Van de Steene ontdekt op haar 31ste dat ze top kan bereiken

- WERNER BOURLEZ

Met een brede glimlach stond ze zondag te pronken op het podium in Gavere. Kim Van de Steene (31), mama van twee, hield het boerderijl­even voor bekeken om meer te kunnen crossen en ontdekt nu pas hoe goed ze wel is in de modder.

Ze was zestien en droomde ervan om veldrijdst­er te worden. Ze zag haar wielerheld­en ploeteren in de modder en wilde zoals zij worden. Maar daar dachten de ouders van Kim Van de Steene anders over. Hun dochter moest helpen in de boerderij in Zomergem. Elk jaar smeekte ze om toch maar te mogen crossen, maar pas toen ze trouwde en het ouderlijke huis verliet, begon ze wedstrijde­n te rijden. “Ik was 25 en won al snel een B-cross. Ik wilde hoger mikken, maar het was te zwaar. Ik hielp nog op de boerderij en werkte deeltijds in het Sint-Lucaszieke­nhuis in Gent. Ik werd ook twee keer mama. Jonas is nu 3,5, Roselien 2. Daardoor stopte ik met crossen en stapte ik uit het landbouwbe­drijf van mijn ouders. Ik wilde er niet onderdoor gaan. Maar het begon daarna toch weer te kriebelen om te crossen. Ik kreeg betere uren in het ziekenhuis en wilde het toch nog eens proberen als veldrijdst­er. Vorig jaar ging het niet slecht, maar pas dit jaar train ik voor het eerst zoals het moet en had ik een deftige voorbereid­ing.”

Met het bekende resultaat. Van de Steene is een vaste klant in de top tien, werd vijfde op de Koppenberg en zondag dus derde in Gavere. “Hoe zwaarder de omlopen, hoe liever. Ik ben gewoon van zware arbeid te verrichten hé.”

In het buitenland?

Bondscoach Sven Vanthouren­hout selecteerd­e haar zelfs voor het EK in Tabor. Maar ze weigerde. “Mijn gezin gaat voor alles. Met mijn man, die heel hard werkt tijdens de week, heb ik een afspraak gemaakt: ik mag één cross per weekend rijden, de andere dag is gezinsdag. En ik rij niet in het buitenland. Maar ik ga het nu toch eens moeten bekijken, want de resultaten zijn onverhoopt.”

Dit weekend is ze er dus niet bij in de Wereldbeke­r in het Deense Bogense en een week later past ze ook voor de manche in het Duitse Zeven. “Maar het WK in Valkenburg ga ik wel rijden. Dat is trouwens een zwaar parcours, wie weet wat daar mogelijk is.”

Want 31 of niet, haar progressie­marge is groot. “Ze kan zeker nog vijftien procent verbeteren”, zegt Danny De Bie, kersvers ploegleide­r bij Tarteletto - Isorex. “We gaan met haar aan de slag. Ze kan een sensatie worden, zeker op zwaardere omlopen. Ze moet nog zoveel ontdekken en kan op alle vlakken vooruitgan­g maken. En als je ziet wat ze nu al presteert: wat moet dat dan geven als ze op haar top is?”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium