Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het zit in ons bloed. Of beter: in ons bier”

Frédéric Caudron verovert 31ste Belgische wereldtite­l op 71 edities: waarom Belgen zo goed kunnen biljarten

- MARC VERMEIREN

Even Belgisch als belastingo­ntduiking, lintbebouw­ing en witloof met kaas: het biljarten. Zelfs naar vaderlands­e normen was de dubbelslag op het WK driebanden van het voorbije weekend goud voor Frédéric Caudron, zilver voor Eddy Merckx uniek. De Antwerpse monumenten Raymond Ceulemans (80) en Ludo Dielis (72) verklaren waarom dit land al zeventig jaar biljarttal­ent produceert.

Belgen behaalden 31 van de

b 71 wereldtite­ls in het driebanden. Waarom zijn wij de beste biljarters?

Ludo Dielis: “In de jaren rond de oorlog stond in minstens 90 procent van onze cafés een biljarttaf­el, waarop zonen van hun vader de eerste lesjes kregen. Zo ontstond een traditie waarvan Frédéric Caudron en Eddy Merckx de verre opvolgers zijn. Kortom, biljarten zit in ons bloed. Of beter: in ons bier.”

Raymond Ceulemans: “Destijds pakte iedereen wel eens een keu vast. In een klein land als België zochten de toppers mekaar op, waardoor iedereen beter werd. Smalend klonk of klinkt het wel eens: biljarten is een cafésport. Wel, dan is voetbal een straatspor­t. Alle grote shotters hebben hun vaardighed­en toch op straat ontwikkeld, niet? En waar moesten wij de kneepjes anders leren dan op café? Je kan geen biljarttaf­el in open lucht neerzetten.”

Dielis: “31 wereldtite­ls, dat klopt. Maar laten we ook niet vergeten dat Raymond op zijn eentje 21 titels won. Velen beseffen niet hoe uniek die man wel was.”

Opvallend: vrijwel alle grote

b biljarters komen uit Antwerpen.

Ceulemans: “Antwerpen is altijd de bakermat geweest: de meeste clubs, de meeste tafels, de meeste beoefenaar­s, de meeste toeschouwe­rs. Ik kan zo een dozijn Antwerpse wereldtopp­ers opnoemen. Als ze elders in het land één kanjer hadden, waren er dat tien in Antwerpen.”

Dielis: “Om echt de beste van de wereld te worden, moest Caudron vanuit Henegouwen zelfs naar Antwerpen verhuizen.”

Ceulemans: “Ludo heeft gelijk. Frédéric zat in de buurt van Bergen helemaal alleen. Hij wist dat hij naar het mekka moest: Antwerpen.”

Dielis: “Ik vrees alleen dat de voedingsbo­dem aan het afbrokkele­n is. De Belgische kroegen tellen steeds minder tafels. In Azië heb je zalen met tientallen biljarttaf­els.”

Ceulemans: “In mijn tijd telde het district Lier meer dan zestig clubs, nu zijn dat er nog vijftien.”

Dit WK driebanden bood een

b primeur, met twee Belgen in de finale.

Dielis: “Raymond en ik schakelden mekaar meestal onderweg uit. Het is te zeggen: meestal deed Raymond dat. Maar de dubbelslag van Caudron en Merckx is fantastisc­h voor het biljarten. Misschien brengt dat ook weer wat mediabelan­gstelling teweeg.”

Ceulemans: “En het niveau dat Caudron haalde - 40 punten in 9 beurten - is simpelweg bovenaards.”

Het IOC overweegt om gamen

b het vaardig beroeren van knopjes op het olympische programma te zetten. Waarop wacht het biljarten?

Dielis: “Wat een geweldige boost zou dat zijn voor onze sport. Helaas zitten we met zoveel varianten - het snooker, het poolbiljar­t... - dat er veel onduidelij­kheid heerst. Ongeveer de helft van de huidige top twintig komt uit Zuid-Korea. Misschien kan dat land iets forceren.”

Ceulemans: “Zo’n beslissing zou het respect voor het biljarten ongelofeli­jk doen stijgen. Ja, wie zich verzorgt, kan tot zijn 60ste bij de elite blijven. Maar dat geldt evenzeer voor golf, en die sport staat toch ook op het olympische programma.”

Raymond Ceulemans “Een cafésport? Je kan toch moeilijk een biljarttaf­el in open lucht op straat neerzetten.”

Ludo Dielis “Om de beste van de wereld te worden, moest Caudron vanuit Henegouwen naar Antwerpen verhuizen.”

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? De drie Belgische deelnemers aan het WK in Bolivia. Frédéric Caudron (rechts) werd voor de derde keer wereldkamp­ioen, Eddy Merckx (links) veroverde zilver en Eddy Leppens (midden) sneuvelde in de achtste finales.
FOTO GUY PUTTEMANS De drie Belgische deelnemers aan het WK in Bolivia. Frédéric Caudron (rechts) werd voor de derde keer wereldkamp­ioen, Eddy Merckx (links) veroverde zilver en Eddy Leppens (midden) sneuvelde in de achtste finales.
 ?? FOTO SPORZA ?? Het WKpodium, met zilveren Eddy Merckx en gouden Frédéric Caudron.
FOTO SPORZA Het WKpodium, met zilveren Eddy Merckx en gouden Frédéric Caudron.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium