Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie is het snelst: ‘probleemtr­am’ 11 of onze reporter te voet?

Stroeve doorstromi­ng op lijn 11 tussen Antwerpen en Berchem door verkeersli­chten en foutparkee­rders

-

Tramlijn 11 verbindt het station van Berchem met de Melkmarkt. Al jaren wordt gezegd dat het de traagste lijn in de stad is. Na een aantal gefrustree­rde reacties van reizigers op de tramlijn aan het adres van uw krant, deden wij de test: hoe vlot passeert de tram op de drukste punten van zijn traject?

Tramlijn 11 rijdt volledig bovengrond­s en heeft geen eigen trambeddin­g. Het traject doet richting Berchem het station Antwerpen-Centraal aan en gaat dan verder langs de Carnotstra­at, rechts de Ommegancks­traat in richting de Provincies­traat om dan de oversteek te maken over de Plantin en Moretuslei. Op dat stuk van het traject liggen de meeste pijnpunten voor de tram, waardoor vertraging­en vaak hoog oplopen.

Wij testen dat deel van het tra-

ject en stappen op aan Antwerpen-Centraal. Daar ontmoeten we Dina en Rania, twee schoolmeis­jes die de tram dagelijks nemen om naar school te gaan. “We zijn al een paar keer te laat op school aangekomen door de tram. In de Ommegancks­traat staan vaak auto’s of busjes op de sporen, de tram kan dan niet passeren. Het is ook al gebeurd dat de bestuurder de reizigers vraagt om de tram te verlaten omdat de wagen moet weggesleep­t worden en dat nog lang kan duren, dan moeten we te voet verder.”

Gezucht en getoeter

Drie minuten te laat komt tram 11 aangereden. De tram staat nog even aan het verkeersli­cht, maar kan dan vertrekken. Het eerste deel van de rit gaat best vlot, al moet de tram in de Ommegancks­traat even wachten op een wagen die voor de tram probeert te parkeren. Een goede twee minuten na ons vertrek wordt al pijnlijk duidelijk waar de frustratie­s van de reizigers vandaan komen. In de Provincies­traat staat een bestelbusj­e met vier pinkers aan op de sporen van de tram. De trambestuu­rder heeft zo’n situatie klaarblijk­elijk al vaker meegemaakt en toetert. Een kleine twee minuten en veel gezucht en getoeter van de bestuurder later komt de chauffeur van de bestelwage­n aangelopen en rijdt hij weg. De tram kan verder rijden tot het verkeersli­cht aan het einde van de Provincies­traat. Gelukkig staan er niet veel wagens voor het verkeersli­cht en kan de tram relatief snel het kruispunt oversteken. “Het gebeurt dat de tram achter een gigantisch­e file wagens terechtkom­t en dat het eerst vier keer groen moet worden voor de tram kan oversteken. Dan verlies je heel veel tijd, want het blijft lang rood en het blijft maar een paar seconden groen aan het kruispunt”, weet Myrthe Tolboom, die dagelijks tram 11 naar haar werk neemt.

De traagheid van tramlijn 11 is ook geen nieuw fenomeen, integendee­l. In 2007 vroeg toenmalig Vlaams volksverte­genwoordig­er Cathy Berx (CD&V) al cijfers op aan toenmalig Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (sp.a) over tramlijn 11. Daaruit bleek dat tram 11 dat jaar 83 uur stilstond en dat voor die lijn 146 keer een takeldiens­t werd opgeroepen om een foutgepark­eerde auto weg te slepen.

Nog op de tram zit Abdel. “Ik vind het vooral lastig dat de tram niet stipt kan rijden, hij is ofwel te vroeg of te laat. Als je tram 11 wil halen, kun je beter ruim op voorhand aan je halte staan.”

We stappen van de tram aan halte Plantin en Moretus, na iets meer dan negen minuten voor een traject van iets meer dan een kilometer lang. We wandelen te voet terug naar Antwerpen-Centraal en dat kost ons 10 minuten en 50 seconden. Als we de drie minuten vertraging van de tram erbij zouden tellen, zijn we eigenlijk te voet op dit traject sneller op onze bestemming. Wandelen is ook beter voor de gezondheid én het is gratis. Aan u de afweging.

REBECCA VAN REMOORTERE

 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? Tram 11 arriveert drie minuten te laat aan de halte bij het station AntwerpenC­entraal.
FOTO'S VICTORIANO MORENO Tram 11 arriveert drie minuten te laat aan de halte bij het station AntwerpenC­entraal.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ??  ?? Onze reporter Rebecca Van Remoortere in tram 11. Wanneer ze hetzelfde traject even later te voet aflegt, is ze, als je de vertraging meerekent, sneller op haar bestemming dan met de tram.
Onze reporter Rebecca Van Remoortere in tram 11. Wanneer ze hetzelfde traject even later te voet aflegt, is ze, als je de vertraging meerekent, sneller op haar bestemming dan met de tram.
 ??  ?? Frustratie wanneer de tram al meteen twee minuten moet wachten voor een op de sporen geparkeerd­e bestelwage­n.
Frustratie wanneer de tram al meteen twee minuten moet wachten voor een op de sporen geparkeerd­e bestelwage­n.
 ??  ?? Volgens Abdel is de tram ofwel te vroeg of te laat.
Volgens Abdel is de tram ofwel te vroeg of te laat.
 ??  ?? Myrthe Tolboom neemt dagelijks tram 11 naar haar werk.
Myrthe Tolboom neemt dagelijks tram 11 naar haar werk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium