Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen scoort sterk in nieuwe restaurant­gids

Thierry Theys van Nuance enige Antwerpse stijger in top Gault&Millau

-

Restaurant­gids Gault&Millau introducee­rt halve puntjes, en hóp: Thierry Theys en Sofie Willemarck van Nuance in Duffel stelen er meteen eentje en zitten nu al aan 17,5 op 20. “We hebben er wel acht jaar op moeten wachten”, relativeer­t de chefkok. “En ere wie ere toekomt: we werken hier met dertien aan.”

Thierry Theys was pas 22 toen hij negen jaar geleden met Nuance in Duffel begon. Na een jaar al gaf Gault&Millau hem een topscore van 16 op 20. Nog een jaar later volgden de eerste Michelinst­er en een opwaarderi­ng tot 17 bij Gault&Millau. En opnieuw een jaar later kwam de tweede ster. Maar na die kanonstart bleef Nuance op dezelfde hoogte hangen. Tot gisteren, met een extra half punt erbij.

“Ik apprecieer wat de gidsen doen, maar je hebt de quotering zelf niet in de hand. Ik probeer wel altijd te verbeteren en gunstig te evolueren”, zegt Thierry Theys. “We willen anders groeien, altijd nieuwe dingen ontdekken. Iedereen kan mooie bordjes maken en met een foto een gerecht namaken, is niet moeilijk. Maar het moet ook nog lekker zijn. Ik merk tegenwoord­ig vaak dat smaak ontbreekt. En die begint simpel hè, bij peper en zout. Kunnen proeven en de producten kennen, daarin kan je je onderschei­den.”

Honderd keer komen eten

En dat lijkt te lukken, want gastronome­n en foodies, klanten van het eerste uur, gepensione­erden en jongeren vinden allemaal de weg naar Duffel. “We hebben hier zo goed als zero passage, je moet het dus hebben van vaste klanten en die groep probeer je uit te bouwen”, zegt Thierry Theys. “Nu komen ze al van Oost- en West Vlaanderen, Limburg, Brabant, Antwerpen, de Kempen, Wallonië en Nederland. Ons klantenbes­tand groeit nog steeds en daar zijn we blij om. Want veel van die mensen komen ook terug. Zo is er een koppel dat al meer dan honderd keer is komen eten. Dat wil zeggen dat ze bijna élke maand naar ons zijn gekomen. We zijn hen heel dankbaar.”

Sinds een halfjaar gaat Thierry na de service zelf naar de zaal. “Er was vraag naar, mensen appreciëre­n dat. Ze willen een gezicht achter het verhaal zien, een foto nemen of mijn mening vragen. Ik vind dat ik nu rijp genoeg ben om dat te doen. Als jonge chef zag ik dat niet zitten. Maar nu heb ik de ruggengraa­t om me te verweren, als dat al nodig zou zijn.”

“Compliment­en? Ik hoor van onze gasten wel wat ze vonden van het eten. Ze zijn de eersten om ons te steunen en positieve feedback te geven. Op de sms’jes die we nu krijgen, lees ik dat ze onze score dik verdiend vinden. Je weet nooit hoe de restaurant­gidsen punten geven, maar ik weet zeker dat we geen enkele klant hadden verloren mocht de slinger de andere kant zijn uitgegaan.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Sofie Willemarck en Thierry Theys in hun Duffels restaurant Nuance.
FOTO JORIS HERREGODS Sofie Willemarck en Thierry Theys in hun Duffels restaurant Nuance.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium