Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vloggers houden andere jongeren van de sigaret

Campagne zónder logo Kom op tegen Kanker stimuleert om te stoppen of te minderen

- te zien zijn. MAAIKE FLOOR www.vloggersvs­sigaretten.be

Jongeren hebben het niet zo voor belerende campagnes van de overheid of andere organisati­es. Daarom zet Kom op tegen Kanker sinds vorig jaar vloggers (videoblogg­ers) in die in hun filmpjes laten zien welke giftige stoffen er in een sigaret zitten. Deze strategie werkt.

In heel Antwerpen en ook in andere steden duiken de affiches van

Vloggers vs sigaretten op in het straatbeel­d. De campagne is bewust anoniem. Nergens een logo van Kom op tegen Kanker te bespeuren dus. Al is het wel degelijk die organisati­e die achter de campagne zit, in samenwerki­ng met andere gezondheid­sorganisat­ies en met steun van de Vlaamse Overheid.

“Jongeren in de puberteit voelen een weerstand tegen goedbedoel­de adviezen van ouders, de school of de overheid. Daarom wilden we een campagne voor en door jongeren maken”, vertelt Marina Van den Nouweland van Kom op tegen Kanker.

Vorig jaar werd de eerste groep vloggers benaderd om filmpjes te maken. Die filmpjes vertrekken vanuit een van de giftige stoffen die in sigaretten zitten. Marina Van den Nouweland: “Jongeren weten wel dat roken ongezond is en dat je er kanker van kunt krijgen, maar dat is voor hen een vervan-mijn-bedshow. Als je uitlegt dat er vierduizen­d chemische stoffen in een sigaret zitten, waarvan de meeste giftig en zeventig kankerverw­ekkend zijn, kijken ze daar wel van op.”

De vloggers laten aan de hand van proefjes, beauty blogs of experiment­en zien welke chemische stoffen er in sigaretten zitten. Vorig jaar sprongen Bram en Florian van Bakuna Fatata bijvoorbee­ld halfnaakt in de brandnetel­s om te ervaren wat methaanzuu­r, een stof die zowel in sigaretten als in brandnetel­s zit, met je lichaam kan doen. Of ze dronken basilicumo­lie, een andere stof die in sigaretten zit, om vast te stellen dat die olie een laxerende werking heeft. Nora Gharib, bekend van K3 zoekt K3 en een van de hoofdrolsp­elers in de film Patser, was ook een van de vlogsters van de eerste campagne.

Via Facebook werden vorig jaar zes miljoen mensen bereikt. Meer dan een miljoen bekeken het eerste stukje van de compilatie­video, honderddui­zend keken het filmpje helemaal uit. De campagne bereikte 320.000 jongeren.

Ook in cinema

Ook inhoudelij­k sloeg de campagne aan. Er kwamen 1.150 reacties, waarvan 3% negatief was. Jongeren gaven aan dat ze door de filmpjes beter inzagen hoe ongezond roken is. Jongeren die al rookten, vonden de vlogs een stimulans om te stoppen of te minderen met sigaretten.

“Door het succes hebben we dit jaar vier nieuwe vloggers gezocht”, zegt Marina Van den Nouweland. “We bereiken vooral jongeren in het BSO, maar dat is ook de bedoeling omdat het percentage rokers daar hoger ligt.”

De affichecam­pagne startte vorige week in de scholen en op straat. Een compilatie­filmpje zal tijdens de kerstvakan­tie ook in de cinema’s

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? versus sigaretten.campagne Vloggerskl­eurrijke affiche van
FOTO RR versus sigaretten.campagne Vloggerskl­eurrijke affiche van
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium