Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezocht: clowns voor 80.000 zieke kinderen

AMERIKAANS­E STICHTER CLINICLOWN­S KOMT MEE REKRUTEREN

-

Elk jaar krijgen in ons land 22.000 zieke kinderen bezoek van een cliniclown. Dat zijn er heel wat, maar eigenlijk zijn er 80.000 aanvragen. En dus haalde Cliniclown­s België de ‘vader’ en oprichter van alle cliniclown­s naar ons land, om een week lang mee nieuwe clowns proberen te bereiken. “Denk niet: ik wil op mijn vrije middag eens een aantal uurtjes clown spelen. Zo gemakkelij­k is het niet.”

De enige échte vader van alle cliniclown­s is Michael Christense­n (70). Michael wie? Zijn naam doet bij ons misschien weinig belletjes rinkelen, maar toch is de Amerikaan een fenomeen. Niets deed in de jaren zeventig en tachtig, toen hij als circusarti­est in het beroemde Big Apple Circus in New York werkte, vermoeden dat hij in 1986 de eerste georganise­erde vorm van cliniclown­s uit de grond zou stampen. Tot zijn broer ongeneesli­jk ziek werd en die hem net voor zijn dood een dokterstas cadeau deed. “Dokters die hoorden dat ik een profession­ele clown was, hebben me toen gevraagd of ik wilde spelen voor de kinderen in het ziekenhuis”, vertelt hij. “Ik ben erop ingegaan en heb toen voor het eerst gevoeld wat een simpele rode neus en brede glimlach voor een ziek kind kunnen betekenen. Het heeft me nooit meer losgelaten.”

De Cliniclown­s waren geboren, en vanuit de VS waaiden ze naar Europa over. “Enkele van mijn medewerker­s trokken naar Duitsland, Frankrijk en Italië om er de plaatselij­k Cliniclown­s op te starten. Nu zitten we zo goed als over de hele wereld. Dat is echt ongelofeli­jk.”

Sinds ze in 1994 naar België kwamen, bezoeken ze jaarlijks in ons land 22.000 zieke kinderen. “Maar spijtig genoeg zouden momenteel 80.000 kinderen daar baat bij hebben”, zegt Geert Pardon, artistiek coördinato­r van Cliniclown­s België. “Door Christense­n naar België te halen, hopen we een en ander een boost te geven.”

“Ik heb in het verleden al samengewer­kt met Cliniclown­s België en ik moet zeggen dat ze geweldig werk leveren”, vult Christense­n aan. “De mensen hebben het hart op de juiste plaats. Ik hoop dat ik hen tijdens deze week nog een beetje beter kan maken met mijn tips en workshops.”

De ‘opperclown’ is nog tot vrijdag in het land, om de huidige 25 cliniclown­s te coachen en te begeleiden, en om geïnteress­eerden warm te maken. “Eenvoudig is het niet, want de lat voor cliniclown­s ligt zeer hoog”, zegt Pardon. “Denk bijvoorbee­ld niet: ik wil op mijn vrije middag gerust eens een aantal uurtjes cliniclown spelen. Zo gemakkelij­k is het niet. Cliniclown­s zijn profession­als. Ze moeten solliciter­en, auditie doen, door een strenge selectie geraken en een opleiding van drie maanden volgen.”

In ’t Rekreatief in Edegem ging Christense­n gisteren van start met workshops voor de Cliniclown­s, maar ook voor ondernemer­s. “Een clown in het circus staat in het middelpunt van de belangstel­ling”, zegt hij. “Maar bij een cliniclown geldt het omgekeerde: voor hem staat het kind centraal. Elk kind is uniek, elke ziekte zorgt voor specifieke wensen en behoeften. Dat vraagt om verschille­nde soorten afleiding en vermaak. Een cliniclown moet in een mum van tijd de sfeer in een kamer kunnen vatten en daar gepast op kunnen reageren. Zoiets vergt veel vaardighed­en. Wij zijn clowns, maar nemen onze taak bijzonder ernstig.”

De volgende dagen gaat Michael Christense­n mee met de clowns naar de Belgische ziekenhuiz­en. “En het is duidelijk dat de zieke kinderen ons nog heel erg graag zien komen”, besluit Geert Pardon.

ANNELIES ROOSE, FILIP SPOELDERS

In het Eénprogram­ma Steracteur Sterarties­t zingt kandidate Bab momenteel ten voordele van Cliniclown­s België. Het is ook een van de honderden goede doelen tijdens De Warmste Week van Studio Brussel, die op 18 december van start gaat.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO DBA ?? Michael Christense­n gaf gisteren een workshop in ’t Rekreatief in Edegem.
FOTO DBA Michael Christense­n gaf gisteren een workshop in ’t Rekreatief in Edegem.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium