Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Goor of geniaal? Nu ook frieten met chocolades­aus

Nieuwe frituuruit­bater verleidt inwoners van Itegem met combinatie van Belgische lekkernije­n

-

Frituur Den Heiberg in Itegem (Heistopden­Berg) gaat frieten met chocolades­aus serveren. Geniaal of heiligsche­nnis?

Giovanni Van Thielen (30) en Joke Verboom (36) hebben de frituur sinds kort overgenome­n en zijn niet vies van een experiment­je. “Door frietjes met een chocolades­aus aan te bieden, combineren we twee van de lekkerste en meest Belgische producten. We bakken de frietjes op de gewone manier en gieten er dan een schep chocolades­aus over. We hebben gekozen voor melkchocol­ade, omdat we die combinatie het lekkerst vinden”, zegt Giovanni.

Niet zuinig met chocolade

De smaak is bijzonder, vindt de frituuruit­bater. “Het is helemaal iets anders dan wat je gewend bent. Je moet er gewoon voor openstaan en het eens durven te proberen. De combinatie van de zoute frietjes met de zoetere saus is aangenaam. We zijn trouwens niet zuinig met de chocolade, want je moet die echt smaken.”

De stunt met chocolades­aus lijkt vergezocht, maar is dat niet voor Giovanni. “Ik heb ervaring met chocolade. Ik ben een bakker. We hadden een bakkerij in Pulderbos, maar omdat onze kinderen een bloemaller­gie hebben en ze huidproble­men kregen, zijn we gestopt met de bakkerij. Uiteindeli­jk hebben we de frituur Den Heiberg overgenome­n.”

Niet de uitvinder

De frituur in Itegem is niet de uitvinder van frietjes met chocolades­aus. Verschille­nde zaken in het Australisc­he Sydney experiment­eren al met frieten met chocolade, hier en daar zelfs vergezeld van roomijs of karamelsau­s, maar dan vooral als dessert. In Japan hebben frietjes met witte en zwarte chocolades­aus al op het menu van McDonald’s gestaan, al wilde de CEO met die truc vooral de aandacht afleiden van voedselsch­andalen binnen de keten, aldus kritische lokale media daar. Dichter bij huis, in de vestiginge­n van Frietbouti­que in Amsterdam en Rotterdam, werd er ook al met chocolades­aus geëxperime­nteerd.

Reacties afwachten

“Wij hebben ook over die buitenland­se initiatiev­en gelezen”, zegt Giovanni. “Ik ben benieuwd hoe mijn klanten gaan reageren. In wildsaus wordt soms ook chocolade verwerkt, dus waarom zou die smaak niet bij frieten passen?”

Of chocolades­aus kan uitgroeien tot een klassieker? “Ik weet het niet”, zegt Giovanni. “Ik vind het alvast leuk om te vernieuwen en te experiment­eren.”

Voorlopig zijn de frieten met chocolades­aus te verkrijgen van vrijdag 17 tot zondag 19 november. De frituuruit­bater wacht af of de klanten de nieuwe combinatie lekker vinden. Als dat niet zo is, dan blijft het bij deze tijdelijke actie.

GIOVANNI VAN THIELEN

Frituuruit­bater “In wildsaus wordt soms ook chocolade verwerkt, dus waarom zou die zoete smaak van chocolade niet bij zoute frietjes passen?”

 ??  ??
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Joke en Giovanni overgieten zoute frieten met zoete melkchocol­adesaus.
FOTO JOREN DE WEERDT Joke en Giovanni overgieten zoute frieten met zoete melkchocol­adesaus.
 ?? FOTO JOREN
DE WEERDT ?? Een pakje friet met chocolades­aus.
FOTO JOREN DE WEERDT Een pakje friet met chocolades­aus.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium