Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Goffin verbaast hele wereld met stuntzege tegen nummer 1 Nadal

26jarige Belg klopt nummer één Rafael Nadal, die wel met knieblessu­re uit tornooi stapt

- MARC VERMEIREN

Tot dit seizoen hadden ze mekaar netjes ontlopen, de tengere Belg en de potige Spanjaard, maar tijdens hun allereerst­e duel – in april op het gravel van Monte Carlo – had Nadal zelfs enige arbitrale hulp nodig gehad om zijn slag thuis te halen. Dat moment had het al aangegeven: de Goffin van 2017 is zelfs niet kansloos tegen de nummer één van de wereld. Gisteren werd die stelling bijna drie uur lang met verve onderschre­ven.

Goffin opende de kamp met een handvol heerlijke manoeuvres. In het derde spelletje ging hij voor het eerst door de opslag van zijn opponent. In game 6 brak Nadal tegen, maar een tweede break liet Goffin toch serveren voor winst. Een duo slecht getimede dubbele fouten verknalde deze kans, zodat een tiebreak moest beslissen. Daarin leek Goffin te kraken. Hij kwam 2-0 achter, maar herstelde zich sterk en won met 5-7 na 54 intense minuten.

Schaduwfav­oriet

Een dark horse had de Engelse pers Goffin genoemd. Een schaduwfav­oriet. Bijna een uur lang had hij in de eerste set dat statuut waargemaak­t. Ook in de tweede beurt trad hij Nadal onbevreesd tegemoet. Halfweg de tweede set joeg hij zijn tiende ace doorheen de O2 Arena. De gigantisch­e kuip aan de Theems had bij de intrede van de spelers vooral Nadal toegejuich­t, maar de 15.000 toeschouwe­rs keken steeds meer in verbazing toe naar de sensatie die zich leek te voltrekken. Bij 3-4 toverde Goffin het mooiste punt van het tornooi – een effectvoll­e bal, recht in de hoek – uit zijn polsen. Het leidde tot het eerste breakpoint van de tweede set, briljant afgewerkt door Goffin. Aldus kon hij serveren voor winst, maar een dubbele fout verknalde die kans. Niet getreurd. Bij 4-5 volgde zelfs een eerste matchbal voor de Belg, maar Nadal brak niet. Bij 5-6 en 0-40 kreeg Goffin warempel drie mogelijkhe­den op de doodsteek, maar de Spanjaard ontsnapte weer op briljante wijze. Zo waren al vier Belgische matchballe­n verloren gegaan. Opnieuw moest een tiebreak dit meeslepend­e duel beslechten. Net op dat moment ging Nadal in overdrive. Groot op de grote momenten: de huisstijl van de allergroot­sten. Met een paar superieure slagen haalde Nadal tiebreak en set binnen: 1-1.

Forfait Nadal

“Ik weet niet hoe ik mezelf mentaal heb opgepikt”, aldus Goffin. “Na die vier matchpunte­n in de tweede set was het best moeilijk, maar Rafael speelde echt goed in de tiebreak, met enkel winners bij de matchpunte­n.”

Zou Goffin, zo verleideli­jk dicht geweest bij de mooiste overwinnin­g van zijn loopbaan, zich van deze opdoffer kunnen herstellen? Toch wel. Met zijn snelle voetjes bleef hij veel frisser dan Nadal over de Londense grond rennen. Naarmate de kamp vorderde, begon de Spanjaard steeds moeizamer te bewe- gen. Zou die knieblessu­re dan toch niet geheeld zijn? Nadal vocht op klasse, ervaring en karakter nog een keer terug, van 1-4 naar 3-4 en 4-5, maar de dertiende ace van Goffin beslechtte de kamp. Matchbal nummer vijf was de goede.

“Het was een moeilijk gevecht tot op het einde”, zuchtte de winnaar. “Rafael is zo’n grote strijder. Hij is mentaal een van de sterkste spelers op het circuit. Het was moeilijk om de match te finishen. Ik ben zo blij dat ik uiteindeli­jk de sleutel heb gevonden om deze match te beëindigen.”

Deze overwinnin­g leek meer dan uitstekend­e perspectie­ven te bieden voor de halve finale. Pas vandaag wordt beslist wie morgen - Dimitrov dan wel Thiem Goffins opponent wordt in de volgende poulewedst­rijd. Als Goffin dit niveau kan aanhouden, hoeft hij geen van beiden te vrezen. Slag om de arm evenwel: na afloop meldde Nadal dat hij geblesseer­d uit het tornooi stapt. “Het was een mirakel dat ik hier kon starten.” Nadal wordt vervangen door zijn landgenoot Busta, die zonder voorbereid­ing Dimitrov en Thiem moet bekampen. Beiden zullen niet mopperen met dat nieuws. Goffin daartegen...

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ??  ?? ATP FINALS, 1219 NOVEMBER David Goffin heft de armen ten hemel na de allermoois­te overwining uit zijn loopbaan.
FOTO REUTERS
ATP FINALS, 1219 NOVEMBER David Goffin heft de armen ten hemel na de allermoois­te overwining uit zijn loopbaan. FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium