Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Italië voor het eerst in zestig jaar niet naar WK

Italië blijft steken op 0-0 en mag niet naar WK in Rusland

- (fbu)

Italië rouwt. Diep. “Een apocalyps”, zo noemen ze het. Geen Azurri op een WK, dat is van 1958 geleden. Een 10zege in de heenmatch was voor Zweden voldoende voor de kwalificat­ie.

Italië was er zelfs maar één WK niet bij, dat van 1958 dus. “Indien we het niet halen, is het de apocalyps,”, zo stond vooraf te lezen in Gazzetta dello Sport. Ze haalden het niet. Ze hadden er nochtans alles aan gedaan. De zwaar geconteste­erde coach Ventura had gisteren in San Siro zelfs Jorginho een basisplaat­s gegeven, terwijl hij de middenveld­er van Napoli voor de confrontat­ies tegen Zweden niet eens had geselectee­rd. Waardoor het grote talent dreigde voor Brazilië te kiezen.

De eerste helft was nagenoeg helemaal voor de Italianen, al hadden de Zweden die paar keren dat ze aan de overkant kwamen wel twee strafschop­pen kunnen krijgen - twee keer voor handspel. Maar daarvoor werd Parolo ook al in de zestien meter verdacht aangelopen door Augustinss­on. En al na een kwartier zwol de Italiaanse druk steeds meer aan, kwamen ook steeds meer kansen in een bijzonder intense en nerveuze match met talloze foutjes. Maar het lukte dus niet voor de Italianen. De stalen Zweden, die al zonder Hamburger-middenveld­er Albin Ekdal moesten aantreden en na twintig minuten ook nog Johansson moesten missen, hielden stand. Bij de rust ging een diepe zucht door heel Milaan. Neen, door heel Italië. De tweede speelhelft gaf hetzelfde spelbeeld. Dezelfde dominantie van de Italianen, dezelfde spanning. Maar ook nu geen goal. En geen strafschop. Het had nochtans wéér gekund. En een afgeweken schot dat op de lat viel, saves van Olsen… het lukte niet. Apocalyps! Ciao, Bella Italia. En ciao Ventura, wellicht. In augustus werd het contract van Ventura nog verlengd tot en met het EK van 2020. Het enige voordeel van een WK zonder Italië is dat ze hem nu mogen ontslaan zonder afkoopsom, klonk gisteren al in de Laars.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium