Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Priester voor rechter omdat hij “biechtgehe­im eerbiedigt”

Weduwe van depressiev­e man die zelfmoord aankondigt, verwijt Bruggeling schuldig verzuim

- Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordl­ijn via 1813 of op www.zelfmoord1­813.be

Er dreigt vervolging voor een Brugse priester die niet ingreep nadat een man hem had verteld over zijn zelfmoordp­lannen. “Biechtgehe­im”, zegt de priester. “Dat kon ik niet schenden.” Maar de weduwe diende klacht in en het Brugse parket wil de priester nu vervolgen wegens schuldig verzuim.

Tony Vantomme (54) uit Brugge kampte al langer met depressies en vertelde priester Alexander Stroobandt (57) aan de telefoon dat hij zelfmoordp­lannen had. “Ik heb er geen moment aan gedacht de politie te bellen. Door het biechtgehe­im was ik aan handen en voeten geketend”, zegt Stroobandt. “Ik heb wel alles gedaan wat ik kon om hem te overtuigen.”

Marleen Cordenier (55), weduwe van Vantomme, ontdekte pas nadien wat er voor de dood van haar man was gebeurd. In zijn gsm vond ze de laatste sms’en met de priester en zag ze dat de twee nog lang met elkaar hadden gebeld. “Tony stuurde hem zelfs een bericht net voor hij uit het leven stapte. De priester heeft helemaal niets ondernomen”, zegt ze ontzet. “Toen ik hem daarmee confrontee­rde, haalde hij zijn schouders op en verwees hij naar zijn biechtgehe­im. Maar blijft dat heilig als er een mensenleve­n in gevaar is?” Ook nu blijft de Brugse priester achter zijn beslissing staan. Het Brugse parket is een andere mening toegedaan en wil de priester voor de rechtbank wegens “schuldig verzuim”. Hij had volgens het parket naar de hulpdienst­en moeten bellen. De raadkamer oordeelt morgen over een doorverwij­zing naar de strafrecht­er.

 ?? FOTO RR ?? Priester Alexander Stroobandt.
FOTO RR Priester Alexander Stroobandt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium