Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leger wil niet weten van ‘Gucci Grace’

President Mugabe krijgt huisarrest tijdens paleisrevo­lutie

- ROGER HUISMAN

De hoogbejaar­de president van Zimbabwe, Robert Mugabe (93), heeft tijdens een geweldloze militaire coup huisarrest gekregen. Het leger bezet de belangrijk­ste strategisc­he punten in de hoofdstad Harare, waar het gisteren verrassend rustig bleef.

Pantservoe­rtuigen controleer­den de toegang tot het parlement. Volgens de legerleidi­ng gaat het in Harare niet om een militaire staatsgree­p, maar was het “een noodzakeli­jke chirurgisc­he interventi­e om corrupte elementen uit de regerende partij” aan te pakken, zo vernamen we gisteren in diplomatie­ke kringen.

Met die corrupte elementen wordt in de eerste plaats de kliek rond First Lady Grace Mugabe (52) bedoeld, de zogenaamde G40 of Generation 40. Die wil de macht overnemen van de generatie oorlogsvet­eranen die in de jaren zestig en zeventig tegen het blanke minderheid­sbewind van Ian Smith in het toenmalige Rhodesië vocht. Deze war veterans kijken met misprijzen naar de G40.

‘De krokodil’ vecht terug

Volgens het leger blijft Mugabe nog altijd staatshoof­d en opperbevel­hebber, maar waarschijn­lijker is dat hij snel naar de uitgang zal worden begeleid. Het rommelt al een tijdje in Zimbabwe, waar de 93-jarige president na 37 jaar regeren de macht niet wil afstaan, tenzij aan zijn vrouw ‘Gucci Grace’, zo genoemd wegens haar hang naar luxe. Maandag ontsloeg Mugabe zijn vicepresid­ent Emmerson Mnangagwa (73), jaluchting”, renlang nochtans een trouwe bondgenoot. De vicepresid­ent werd ook uit de regerende partij ZANU-PF gezet.

Maar ‘de krokodil’ Mnangagwa heeft goede contacten met legerleide­r Constantin­o Chiwenga. Beiden vochten in de jaren zeventig samen met Mugabe tegen het blanke minderheid­sregime. Chiwenga waarschuwd­e Mugabe dat het gedaan moest zijn met de zuiveringe­n binnen ZANU-PF. Daarop beschuldig­de de partij de legerleide­r van “aanzetten tot opstand”, tot verraad dus. Chiwenga had maar twee keuzes: vluchten of terugvecht­en. Hij koos voor de laatste.

“Niet seksueel overdraagb­aar”

Mnangagwa en Chiwenga zijn felle tegenstand­ers van Grace Mugabe, die haar man als president wil opvolgen. De machtsstri­jd tussen de vicepresid­ent en Grace zwelt al maanden aan. Enkele dagen geleden escaleerde de rivaliteit toen Mnangagwa tijdens een partijmeet­ing toegejuich­t werd en Grace op boegeroep werd onthaald. “Het verzet tegen Grace wordt heel breed gedragen. De eerste reacties zijn er van op- aldus onze diplomatie­ke bron gisteren.

De meeste Zimbabwane­n hebben een afkeer van First Shopper Grace die met haar zonen geregeld miljoenen euro uitgeeft in het buitenland. Eind augustus kwam ze in Zuid-Afrika in opspraak omdat ze in een hotel in Johannesbu­rg een model dat de nacht met haar twee zonen had doorgebrac­ht, tot bloedens toe had geslagen. Grace deed een beroep op haar diplomatie­ke onschendba­arheid.

Drie jaar geleden maakte de machtige vereniging van oorlogsvet­eranen Mugabe al duidelijk dat ze Grace, zijn tweede vrouw, niet als zijn opvolger zou erkennen. “De macht wordt niet seksueel overgedrag­en”, zei Jabulani Sibanda, die in 2014 afgezet werd als voorzitter van de vereniging.

Begrip op sociale media

Er stijgt in Zimbabwe ook al langer gemor op over het bewind van ‘Bob’ Mugabe, die het land met ijzeren hand bestuurt en richting economisch­e afgrond stuurt. Ter illustrati­e: in 2009, de meest recente cijfers, bedroeg de werklooshe­idsgraad 94%.

Op de sociale media was er begrip voor de staatsgree­p. “Een staatsgree­p door het leger is beter dan een staatsgree­p in de slaapkamer”, zo klonk het.

Volgens een vooraansta­and oppositiel­id waren er al maanden onderhande­lingen “met bepaalde mensen in het leger” en zou Mugabe deze week nog opstappen en vervangen worden door Mnangagwa. Oppositiel­eiders zouden de functies van vicepresid­ent en eerste minister mogen invullen.

 ?? FOTO AP ?? De 93jarige Robert Mugabe en zijn 41 jaar jongere vrouw Grace. De meeste Zimbabwane­n hebben een afkeer van haar, onder meer omdat ze in het buitenland miljoenen euro opsoupeert.
FOTO AP De 93jarige Robert Mugabe en zijn 41 jaar jongere vrouw Grace. De meeste Zimbabwane­n hebben een afkeer van haar, onder meer omdat ze in het buitenland miljoenen euro opsoupeert.
 ?? FOTO AP ?? Het leger blokkeert de straat naar Mugabe’s residentie.
FOTO AP Het leger blokkeert de straat naar Mugabe’s residentie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium