Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geluidarm vuurwerk beperkt dierenleed

Elke oudejaarsn­acht honden en paarden in paniek

- ANDREAS ROTTY

HAYO WOLF

Heron Fireworks “Zonder muzikale begeleidin­g is stil vuurwerk een saai spektakel.”

Voor dieren is vuurwerk pure horror. De onverwacht­e luide knallen veroorzake­n zoveel stress en zijn zo angstaanja­gend dat sommige huisdieren en weidediere­n er zelfs het leven bij laten. Gisteravon­d heeft dierenrech­tenorganis­atie Gaia stil vuurwerk afgestoken in het Jubelpark in Brussel. “We willen tonen dat het anders kan”, zegt Ann De Greef van Gaia.

De vuurwerksh­ow gisteravon­d in Brussel was geluidarm, niet geluidloos. “In elk geval is het veel minder lawaaierig dan een traditione­le vuurwerksh­ow”, zegt Ann De Greef, directrice van Gaia.

Maar een vuurwerksp­ektakel zonder knallen spreekt niet echt aan, geeft De Greef toe. “Zonder knallen is een vuurwerksh­ow een saai spektakel”, zegt Hayo Wolf van Heron Fireworks. “Daarom steken we geluidarm vuurwerk af op de tonen van de juiste muziek. Zo ziet de show er ineens heel anders uit.”

Een stil vuurwerk vermindert het leed van huisdieren en weidediere­n. “Ieder jaar slaan honden op de vlucht omdat ze werden opgeschrik­t door nieuwjaars­vuurwerk”, zegt Steven. Hij is administra­tief medewerker in het asiel het Blauwe Kruis in Wommelgem, maar wil liever niet met zijn familienaa­m in de krant.

“Voor honden en katten kunnen vuurwerkkn­allen erg traumatisc­h zijn. Omdat die geluiden niet voorkomen in de natuur, weten ze niet hoe ze moeten reageren. Eigenlijk produceert vuurwerk te veel decibels voor elk wezen met een gevoeliger gehoor dan een mens”, aldus Steven.

Miskraam door vuurwerk

De drachtige merrie van Natascha Logiest uit Wuustwezel had een miskraam door vuurwerkkn­allen tijdens de oudejaarsn­acht van 2015. “Tuffy trilde van de stress. Haar veulen lag dood op de grond”, zegt Logiest van vzw Amano in Wuustwezel, dat mensen met een handicap en een klein budget de kans geeft om eens op een paard te zitten. De jonge paardrijds­ter Yaisa Ceulemans (10) was getuige van het miskraam. “Zij was net als iedereen erg onder de indruk”, vertelt Natascha Logiest.

“Elke oudejaarsn­acht moeten we met de leerlingen en ouders op de manege doorbrenge­n. Als het vuurwerk begint, gaan we naar de dieren om hen gerust te stellen. We doen alle lichten aan, zodat de paarden de flitsen van het vuurwerk zo weinig mogelijk zien en we lopen rond om hen af te leiden. Mensen met paarden kunnen eigenlijk nergens anders heen op oudejaar”, aldus nog Logiest.

Geluidarm vuurwerk kan zeker soelaas bieden. “Bij een show met stil vuurwerk stoppen we geen

break ladingen in de vuurpijlen, waardoor er geen luide knallen te horen zijn”, zegt Hayo Wolf van Heron Fireworks. “Geluidarm vuurwerk kan een echte hit worden, maar mensen moeten het wel eerst zien om het te leren kennen. Mogelijk slaat het aan bij gemeentebe­sturen.”

Meer werk

Geluidarm vuurwerk heeft één groot nadeel. “Zonder muzikale begeleidin­g is het een saai spektakel. Het vuurwerk op zich kost evenveel, maar er is meer werk om de effecten en muziek op elkaar af te stemmen. Om het vuurwerk op het juiste moment in de muziek te laten afgaan, moet je alles tot in de puntjes programmer­en. Voor 10.000 euro heb je een goede stille vuurwerksh­ow.”

 ??  ??
 ?? GUY PUTTEMANS, KOEN FASSEUR ?? Links: Ann De Greef en Brussels staatssecr­etaris Bianca Debaets steken het ’stille’ vuurwerk af. Rechts: Natascha Logiest van vzw Amano en paardrijds­ter Yaisa Ceulemans (10) bij Tuffy, die haar veulen verloor tijdens nieuwjaars­vuurwerk.FOTO'S
GUY PUTTEMANS, KOEN FASSEUR Links: Ann De Greef en Brussels staatssecr­etaris Bianca Debaets steken het ’stille’ vuurwerk af. Rechts: Natascha Logiest van vzw Amano en paardrijds­ter Yaisa Ceulemans (10) bij Tuffy, die haar veulen verloor tijdens nieuwjaars­vuurwerk.FOTO'S
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium