Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drugscrimi­nelen vrijuit door geknoei speurders

- JORIS VAN DER AA

Rechter maakt brandhout van onderzoek naar hoofdverda­chten ’t Rozenhof:

Het ophefmaken­de onderzoek naar drugshande­l en prostituti­e in café ’t Rozenhof in Herentals is met een sisser geëindigd. Bijna alle verdachten gaan vrijuit door het geknoei en gemanipule­er van de speurders. “De rechten van de verdedigin­g zijn geschonden”, zegt de rechter.

Speurders van het Antwerpse gerecht vielen begin 2015 binnen in het beruchte rendez-vous café ’t Rozenhof in Herentals. De uitbaters van de kroeg zouden zich niet alleen schuldig maken aan het houden van een “huis van ontucht”, ze zouden zich samen met enkele Albanese criminelen uit het Antwerpse ook bezondigen aan drugshande­l. Tegen de verdachten werden straffen tot vijf jaar gevorderd.

Het dossier van het Antwerpse parket was grotendeel­s gebaseerd op de afgeluiste­rde telefoonge­sprekken tussen de verdachten. De speurders tapten gedurende een halfjaar meer dan 33 telefoonnu­mmers af, wat honderden uren opnames opleverde. Slechts een beperkt aantal afgeluiste­rde gesprekken werd door de speurders uitgeschre­ven en vertaald. Volgens de strafrecht­er gebeurde dat niet volgens de regels van de kunst.

“Plukken wijst op drugs”

De speurders die het drugsonder­zoek naar de Albanese autohandel­aar Albert B. en de uitbaters van ’t Rozenhof voerden, zijn volgens de rechtbank zeer selectief te werk gegaan bij het uitschrijv­en van afgeluiste­rde telefoonge­sprekken. Sterker nog, volgens de rechtbank werden de gesprekken onjuist vertaald, en werden ze onvolledig weergegeve­n en eenzijdig geïnterpre­teerd. Zo hoorden de speurders hoofdverda­chte Albert B. tegen zijn neef in het Albanees zeggen dat er “dringend geplukt” moest worden. In werkelijkh­eid zei de verdachte dat de stekker van een pas gekochte koelkast in het stopcontac­t moest worden gestoken. In de rechtszaal hield het Openbaar Ministerie vast aan de foute vertaling. “Deloyaal”, aldus de rechter.

“Licht brandt nog = plantage”

In een ander afgeluiste­rd telefoonge­sprek zegt een verdachte dat het licht nog brandt. De speurders maken daarvan dat het “om cannabispl­antages gaat”. De speurders horen hoofdverda­chte Albert B. ook spreken over auto’s en boetes oplopen. Codetaal voor drugs, zo stellen de speurders. Kort door de bocht, vindt de rechter, die opmerkt dat Albert B. een bedrijf heeft dat auto’s verhuurt.

“Geld lenen = drugs betalen”

De speurders horen ook hoe Albert B. geld vraagt aan de uitbater van ’t Rozenhof. Een betaling voor de levering van drugs, stellen de speurders. Volgens de rechtbank smeekt Albert B. in werkelijkh­eid om hem geld te lenen.

Telefoonta­ps niet geordend

De verdedigin­g vroeg om de afgeluiste­rde telefoonge­sprekken te kunnen beluistere­n. Dat bleek onmogelijk. Alle audio-opnamen waren zonder enige schikking op zestien dvd’s gezet. “Een schending van de rechten van de verdedigin­g”, aldus de rechter, die alle telefoonta­ps naar de prullenman­d verwees. “De verdedigin­g kan niet controlere­n of de taps juist werden vertaald of weergegeve­n.”

Onderzoeks­daden geweigerd

De advocaten vroegen tijdens het vooronderz­oek onderzoeks­daden die de onschuld van de verdachten zouden kunnen aantonen. Die onderzoeks­daden werden volgens de rechtbank bewust geweigerd door de speurders “omdat ze de gedane vaststelli­ngen zouden kunnen neutralise­ren”.

Het parket van Antwerpen kreeg een stevige veeg uit de pan van de strafrecht­er. Het parket heeft dertig dagen om te beslissen of het in beroep gaat tegen het vonnis. “We zullen het in detail bestuderen om na te gaan of er gegronde redenen zijn voor een hoger beroep.”

FILIP VANNESTE

Rechtbankv­oorzitter “Uit sommige vaststelli­ngen worden conclusies getrokken zonder verder elementair onderzoek te verrichten.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Rendezvous café ’t Rozenhof aan de Lierseweg in Herentals bleef zes maanden dicht, maar floreert nu weer als nooit tevoren.
FOTO JOREN DE WEERDT Rendezvous café ’t Rozenhof aan de Lierseweg in Herentals bleef zes maanden dicht, maar floreert nu weer als nooit tevoren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium