Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gewaarborg­d wonen ook voor huurders

-

Ook huurders moeten in de toekomst op de Vlaamse overheid kunnen rekenen als ze door plots en onvrijwill­ig inkomensve­rlies hun huur niet meer kunnen betalen. Vandaag is dat al het geval voor eigenaars, maar de meerderhei­dspartijen willen de verzekerin­g graag uitbreiden.

De Vlaamse meerderhei­dspartijen laten momenteel onderzoeke­n of de verzekerin­g gewaarborg­d wonen kan worden uitgebreid naar huurders. Momenteel kunnen eigenaars van een woning al gratis zo’n verzekerin­g aangaan voor wanneer ze onvrijwill­ig werkloos of arbeidsong­eschikt zouden geraken en daardoor hun hypothecai­re lening niet meer kunnen afbetalen. De waarde van de woning mag niet meer dan 320.000 euro bedragen en de aanvrager moet ook volledig arbeidsges­chikt zijn en over een vaste job beschikken. Wie werkloos of arbeidsong­eschikt wordt, kan een tegemoetko­ming krijgen van maximum 600 euro per maand. Vorig jaar waren er 9.594 aanvragers aan wie zo’n verzekerin­g werd toegekend. De Vlaamse overheid betaalde daarvoor een polis van 8,7 miljoen euro.

“We moeten niet alleen aan eigenaars denken”, zegt CD&V-parlements­lid Katrien Partyka. “Huurders kunnen net zo goed geconfront­eerd worden met inkomensve­rlies.”

Minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) heeft de opdracht gegeven aan het Steunpunt Wonen om te onderzoeke­n wat de mogelijkhe­den zijn, maar ze geeft ook aan dat de uitbreidin­g niet zo evident is.

“We willen eerst de studie afwachten”, zegt Sien Winters, coördinato­r van Steunpunt Wonen. “Onder huurders heb je een grotere groep waarvan het inkomen onzekerder is. En de verzekeraa­r moet natuurlijk het risico kunnen inschatten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium