Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook ouders van premature baby’s pronken graag”

Mechelse Kajsa Leyman lanceert kledinglij­n en online platform voor te vroeg geboren kinderen

- SVEN VAN HAEZENDONC­K

De Mechelse Kajsa Leyman (38), zelf mama van een te vroeg geboren kindje, kiest Wereld Prematuren­dag uit om een webshop te lanceren met haar eigen kledinglij­n. Tegelijk start ze een online platform om ouders van premature baby’s beter te ondersteun­en.

Het is vandaag Wereld Prematuren­dag. In ons land wordt één op de tien kindjes te vroeg geboren. “Ik wil graag een positieve sfeer creëren rond prematuren, want net als andere ouders pronken de mama’s en papa’s ook graag met hun pasgeboren baby”, zegt Kajsa Leyman uit het Mechelse Muizen.

Kajsa komt uit de modewereld. Het voorbije jaar heeft ze heel wat leuke en betaalbare kleertjes ontworpen voor Loved by Lou, het merk dat ze noemde naar haar dochtertje en speciaal voor premature baby’s is. Het idee daarvoor kwam er na een voor haar emotioneel zware periode. “Bijna twee jaar geleden ben ik mama geworden van Lou, een meisje”, zegt Kajsa. “Door een zwangersch­apsvergift­iging kwam ze zes weken te vroeg op de wereld.”

Kajsa weet nog hoe het begon. “Ik voelde me niet goed en ben naar mijn huisarts gegaan. Na onderzoek heeft de dokter me meteen naar het ziekenhuis in Mechelen gestuurd. Toen ik daar aankwam, heb ik iets gekregen om de longetjes van mijn dochtertje sneller te laten groeien.”

Uiteindeli­jk werd Kajsa na twee nachten al overgebrac­ht naar het UZA in Antwerpen. “Ik ging zelf achteruit, ik had extreme hoofdpijn en Lou groeide ook niet meer. Mijn medische toestand was vrij zorgwekken­d. Uiteindeli­jk ben ik na 34 weken bevallen. Lou woog bij de geboorte 1,6 kilo en was 43 centimeter groot. De emoties die door je heen gaan, zijn enorm heftig. De dag dat Lou kleertjes mocht dragen, was voor mij zo’n emotioneel moment. Pas wanneer ze haar eerste kleine outfit droeg, kon ik mijn kind echt als kind zien. Toen besefte ik dat alles goed ging komen. Dat gaf me motivatie en kracht.”

Vaarwel carrière

Tegelijk stelde Kajsa vast dat het kledingaan­bod voor premature kindjes beperkt is. “Hier en daar vind je wel kleertjes, maar ik wilde het toch anders aanpakken”, vertelt ze. “Ik zegde mijn carrière een jaar geleden vaarwel en zette enthousias­t de schouders onder mijn eigen project.”

De kleertjes die ze verkoopt, zijn geschikt voor baby’s vanaf 750 gram. “Ze hebben speciale openingen aan de zijkanten, zodat de kabeltjes in de couveuse geen probleem vormen. Ik heb daarvoor contact gehad met verschille­nde verpleegku­ndigen. Zij moeten de baby’s tenslotte aankleden. Mijn kleertjes gaan tot maat 48. Ik heb alle modelletje­s namen gegeven van kindjes die ik ken.” Daarnaast biedt Kajsa laste minute geboorteka­artjes aan en werkt ze samen met een gespeciali­seerde fotografe om mooie foto’s te maken van de baby in de couveuse.

Rollercoas­ter

Vanuit haar eigen ervaring start de Mechelse ook met een online platform. “Ik weet in welke rollercoas­ter je terechtkom­t na de geboorte van een premature baby”, zegt ze. “Je weet niet goed wat je moet doen en je volgt blindeling­s het advies van medische en verzorgend­e specialist­en, met veel respect voor wat zij doen. Met mijn project wil ik ouders die hetzelfde doormaken steunen, en het gevoel geven dat ze niet alleen zijn en dat alles goedkomt. Lou is nu een flinke meid.”

Om zo veel mogelijk ouders te bereiken, legt Kajsa Leyman contacten met verschille­nde ziekenhuiz­en en kinderwink­els. “Het zou leuk zijn als elk ziekenhuis een pakket aangepaste kleertjes in voorraad heeft”, zegt ze nog. Van elke onlineverk­oop schenkt ze 1 euro aan de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveuseki­nderen (VVOC).

 ??  ?? FOTO DIRK VERTOMMEN De kleertjes van Kajsa, geschikt
voor kindjes vanaf 750 gram.
FOTO DIRK VERTOMMEN De kleertjes van Kajsa, geschikt voor kindjes vanaf 750 gram.
 ??  ?? FOTO DIRK VERTOMMEN Kajsa Leyman met dochtertje Lou. Het meisje werd zes weken te vroeg geboren en is nu een flinke meid.
FOTO DIRK VERTOMMEN Kajsa Leyman met dochtertje Lou. Het meisje werd zes weken te vroeg geboren en is nu een flinke meid.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium