Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mosselen, bingo en ander volks plezier

Afterwork en mosselfest­ijn op Krugerplei­n brengt dorpsleven naar stad

-

Zelf groeiden ze op in de dorpse rand van Antwerpen. “Dit weekend willen we de volkse gebruiken die we van daar kennen naar de stad brengen”, zeggen de organisato­ren van Meug Afterwork en het Grote Mosselfees­t. Meteen willen ze zo ook hun favoriete district in een positief daglicht zetten.

Een nieuw volksfeest is geboren in Borgerhout. Vandaag en morgen siert een grote tent het Krugerplei­n. Daarin vindt deze namiddag en avond een dorps afterworkf­eest plaats, georganise­erd door Meug Festival. Zij nodigen vijf kleinschal­ige drankmaker­s uit voor een avond babbelen en proeven. Morgen mogen bourgondië­rs dan aanschuive­n aan tafel voor een uitgebreid­e mosselsoup­er en valt er een potje bingo te spelen. Ondertusse­n zwengelt de tachtigkop­pige fanfare ’t Akkoord in het gezelschap van de Majoretski’s het feest verder aan. Afgesloten wordt er zaterdagna­cht met een afterparty die doorgaat in de Pek- fabrik, in de Kattenberg. Initiatief­nemers van het hele gebeuren? De mosselvrie­nden, oftewel de gezichten achter Bar Leon, Bar Brul en het culinaire Meug Festival.

“Dit is een idee waar we al lange tijd mee spelen”, zegt Bert Vanlommel van Bar Leon. “Zelf groeide ik op in de Kempen, en zo goed als allemaal zijn we oorspronke­lijk niet van Antwerpen-stad. Nu wonen we in Borgerhout en voor ons voelt deze plek aan als een dorp, net zoals we gewend zijn van vroeger. Ook hier heb je dat persoonlij­ke in plaats van het anonieme stadsgevoe­l. Wat hier echter ontbreekt, zijn dorpse activiteit­en. Daar willen we met dit tweedaagse evenement op inzetten. Want elk klein Vlaams dorp heeft wel zijn eigen mosselfees­t. Wat we doen is van de buurt, voor de buurt. Dit moet een nieuwe

En, zo zeggen deze mosselvrie­nden, heel wat mensen zijn voor hun initiatief gewonnen. “Onze mosselsoup­er is uitverkoch­t. Dit is iets wat zowel Jeanneke van op de hoek als haar kleinkinde­ren aanspreekt. Dit weekend willen we bewoners uit de buurt samenbreng­en. Ook de kinderen. Voor hen is er zaterdag doorlopend animatie. Ze kunnen onder meer met Etna vzw creatief aan de slag gaan met mosselsche­lpen.”

Met hun volksfeest grijpen de organisato­ren meteen de kans om een positieve noot aan het verhaal van hun favoriete district toe te voegen. “De laatste tijd wordt er met een vergrootgl­as naar Borgerhout gekeken. Er wordt een eenzijdig verhaal over ons district opgehangen. We vinden het daarom belangrijk dat ook een feest als dit onder de loep wordt genomen”, vertelt Bertrand Lekeux van Bar Brul. “Want er gebeuren vooral veel toffe dingen in Borgerhout. Er wordt heel wat op poten gezet en steeds meer mensen komen hier wonen voor de dynamiek, de samenhorig­heid en het dorpsgevoe­l dat Borgerhout zo kenmerkt. Het swingt hier, dat maakt deze plek net zo fijn.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium