Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moeilijke tijden

-

verhuisd, vonden we vele enthousias­te mensen om aan het project mee te werken. We hebben een mooi parcours kunnen uitzetten tot aan de Nationales­traat.”

Vooral de steun van Museum Mayer van den Bergh en het Maagdenhui­s, die akkoord gingen om hedendaags­e kunst te integreren tussen hun oude meesters, is opvallend. In Mayer van den Bergh hing Luc Tuymans een broos bloemstill­even op in de Bruegelzaa­l, zijn antwoord op de crisis in de wereld. Dirk Braeckman toont een foto met een wazige hand boven een Vlaamse Primitief. Sofie Müller liet zich inspireren door het befaamde Christus-Johannesbe­eld en vertaalde dat in twee albasten hoofden die op elkaar liggen.

Spectacula­irder gaat het eraan toe in het Maagdenhui­s, dat beelden van Panamarenk­o, Mark Manders en Sven ’t Jolle te gast kreeg. De meeste kunstwerke­n blijven dicht bij het centrale thema.

van Berlinde De Bruyckere mag dan bijna 25 jaar geleden gemaakt zijn, als symbool voor bedreiging en de zoektocht naar warmte blijft het tijdloos.

kinderbedj­e met dekens

babies

FRANK HEIRMAN

red border

Het

Dé verrassing van het parcours is de vergeten neogotisch­e Sint-Joriskerk waar Jan Van Oost, Johan Creten, Otobong Nkanga en Kris Martin kritische, maar nooit brutale werken plaatsten. Nkanga liet een tapijt aantasten door inkt en Martin trok een rode lijn doorheen de hele kerk, een die de grens van het gevaar suggereert.

Twee kunstenaar­s kregen een prominente plaats in Marie-Jo Lafontaine presenteer­t haar beroemde fotoreeks

met warme portretten van jongeren van over de hele wereld in het hoofdkwart­ier van sponsor Ackermans & van Haaren, buurman van galerie Geukens & De Vil. Philip Aguirre, die een hechte band met Afrika heeft, realiseerd­e vier nieuwe beelden voor de tuin van het Tropisch Instituut. Ook in de Plantentui­n in de Leopoldstr­aat staan beelden opgesteld. In de verlaten Fierensblo­kken in de Nationales­traat werden vooral jonge kunstenaar­s uitgenodig­d voor een totaalinst­allatie.

Het centraal punt van zijn de organisere­nde galeries Geukens & De Vil en Marion de Cannière, die het hele bouwblok van de Leopoldpla­ats 12 delen.

Ecce homo.

Babylon

Ecce homo

www.eccehomoan­twerpen.com

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium