Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vakbond dreigt haven opnieuw plat te leggen

Wetsvoorst­el Open Vld over beperking havenarbei­d

- CHRISTOF WILLOCX

Er dreigt opnieuw sociale onrust in de Antwerpse haven. De vakbonden zijn woest over een wetsvoorst­el van Open Vld, dat de havenarbei­d wil beperken tot het laden en lossen van schepen. Werknemers die logistieke activiteit­en doen, bijvoorbee­ld pakjes sorteren en verzenden, zouden dan geen erkende havenarbei­ders meer zijn en dus minder verdienen. N-VA steunt het voorstel. “Als dat er doorkomt, leg ik de haven plat”, zegt Marc Loridan, die gisteren werd herkozen tot voorzitter van de socialisti­sche Belgische Transportb­ond van de vakgroep Antwerpse haven.

MARC LORIDAN

Voorzitter BTB ‘‘Open Vld wil met dit wetsvoorst­el aan sociale dumping doen. Heel wat havenarbei­ders dreigen een groot deel van hun loon te verliezen.’’

Open Vld heeft een wetsvoorst­el ingediend om havenarbei­d te beperken tot het laden en lossen van goederen. NVA steunt dat voorstel. “Als dat erdoor komt, leggen we de haven plat”, zegt de socialisti­sche vakbond.

Er dreigt alweer sociale onrust in de haven van Antwerpen. De aanleiding is een wetsvoorst­el van Open Vld. Open Vld wil de zogenaamde wet-Major, die de havenarbei­d regelt, hervormen. “Havenarbei­d moet in de toekomst onlosmakel­ijk verbonden zijn met het laden en lossen van schepen”, zegt Patricia Ceysens, het kamerlid van Open Vld dat het wetsvoorst­el samen met haar collega en partijgeno­ot Egbert Lachaert heeft ingediend.

“Werknemers die logistieke acti- viteiten doen en zich uitsluiten­d bezighoude­n met het samenstell­en, sorteren, verzenden en transporte­ren van pakjes, mogen vol- gens ons voorstel niet meer als havenarbei­ders worden beschouwd”, klinkt het. “Daardoor kunnen de lonen voor dat werk in de haven naar omlaag en kunnen we meer werkgevers overtuigen om logistieke jobs te creëren in de Antwerpse haven. Dat kan veel jobs opleveren voor lager geschoolde­n.”

Steun van NVA

Open Vld krijgt voor het voorstel de steun van regeringsp­artij N-VA. “Wij nemen dit standpunt al lang in, en steunen dus de inhoud van het wetsvoorst­el”, zegt federaal parlements­lid Johan Klaps (N-VA). “Vandaag worden de pakjes die we op het internet bestellen nog te veel vanuit Nederland tot bij ons thuisgebra­cht. Want in Nederland is de logistieke arbeid goedkoper dan hier, omdat werkgevers in het Antwerpse havengebie­d door de vakbonden kunnen worden verplicht om met duurdere havenarbei­ders te werken.”

Marc Loridan, die gisteren herverkoze­n werd tot voorzitter van de socialisti­sche Belgische Transportb­ond (BTB) van de vakgroep Antwerpse haven, maakt brandhout van het voorstel van Open Vld. Hij krijgt daarvoor de steun van de andere vakbonden.

“Als dit erdoor komt, leg ik de haven plat”, zegt Loridan. “Open Vld wil met dit wetsvoorst­el aan sociale dumping doen. Heel wat havenarbei­ders dreigen een

groot deel van hun loon te verliezen.”

Maar houdt Loridan dan geen duizenden nieuwe jobs tegen? “Neen, omdat er vandaag al een regeling voor logistieke werknemers in de haven bestaat”, zegt Loridan. “Die logistieke werknemers verdienen 66 tot 75% van wat een erkende havenarbei­der verdient.”

Het probleem

In de Antwerpse haven zouden vandaag zo’n 1.500 logistieke werknemers aan de slag zijn, naast 6.300 havenarbei­ders. Als die logistieke arbeid al mogelijk is, wat is dan eigenlijk nog het probleem? “Dat de vakbonden beslissen wie logistiek werk doet en wie niet”, zegt Johan Klaps (N-VA). “Als een logistieke werkgever beslist om jobs te creëren in de Antwerpse haven, weet hij niet of de vakbond zal toestaan dat hij logistieke werknemers mag aanwerven. Hij komt dat pas te weten als de vakbond ter plaatse is komen kijken. Met andere woorden: de werkgever doet eerst zijn investerin­g, en komt pas daarna te weten of hij met dure havenarbei­ders of met minder dure logistieke werknemers mag werken.” “Sociale vrede

behouden”

Het is nog maar de

vraag of Open Vld en N-VA hun gelijk zullen halen. Het is federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) die in deze zaak de touwtjes in handen heeft. “Het wetsvoorst­el van Open Vld zal in het parlement worden besproken”, zegt Kris Peeters. “Maar we zijn onlangs tot een akkoord gekomen over de hervorming van de havenarbei­d, zonder dat er één dag werd gestaakt. Ik ga de sociale vrede nu niet op de helling zetten. De regeling van havenarbei­d veranderen, kan enkel via sociaal overleg.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Marc Loridan werd gisteren herverkoze­n tot voorzitter van de BTB. “Als het voorstel van Open Vld erdoor komt, leg ik de haven plat”, zegt hij.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Marc Loridan werd gisteren herverkoze­n tot voorzitter van de BTB. “Als het voorstel van Open Vld erdoor komt, leg ik de haven plat”, zegt hij.
 ??  ?? De vakbonden beslissen welke medewerker­s als
logistiek personeel of erkende havenarbei­der
beschouwd worden
De vakbonden beslissen welke medewerker­s als logistiek personeel of erkende havenarbei­der beschouwd worden
 ??  ??
 ??  ?? Er bestaat geen wettelijke definitie
van een logistiek medewerker
in de haven
Er bestaat geen wettelijke definitie van een logistiek medewerker in de haven
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium