Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slechts vier tieners moeten voor rechter verschijne­n

Franse vlogger vroeg geen evenemente­nvergunnin­g aan maar wordt verder niet aan rellen gelinkt, vier tieners moeten voor rechter verschijne­n

- CEDRIC LAGAST

LUC HENNART

Rechtbankv­oorzitter ‘‘Hij zou geen jongeren aangespoor­d of geholpen hebben bij de rellen. Een direct verband is er dus niet.’’

Die aanstoker zal de schade betalen”, zo klonk het gisteren uit een mond bij de Brusselse politici over internetfe­nomeen Vargasss92, die met zijn verschijni­ng woensdag aanleiding gaf tot zware rellen. Een dag later moeten de politici hun straffe woorden alweer inslikken. Vargasss92 wordt niet vervolgd door het gerecht, krijgt geen GASboete en het lijkt hoogst onwaarschi­jnlijk dat hij de schade zal moeten betalen.

De Franse influencer Vargasss92 zal zijn passage in Brussel misschien nooit meer vergeten, maar ervoor opdraaien moet hij niet. De paar honderd fans die op het Muntplein een glimp wilden opvangen, werden woest toen de politie Vargasss92 wilden ondervrage­n, omdat die geen vergunning had aangevraag­d voor zijn

acte de présence.

Het gevolg: jongeren sloegen winkelrame­n aan diggelen, vernielden auto’s, plunderden winkels en smeten de ramen van de bibliothee­k in.

Vargasss92 werd meegenomen door de politie en ondervraag­d. Maar je hoort hem niet klagen. “We zullen hem niet vervolgen”, aldus het Brusselse parket. “Nergens blijkt dat hij aangezet heeft tot rellen of eraan deelgenome­n heeft.” De 18-jarige jongeman mocht beschikken.

Brussel ging dan zelf maar op zoek naar een manier om Vargasss92 ter verantwoor­ding te roepen. Een GAS-boete was de eerste optie. “Maar dat gaat niet”, zegt Maïte Van Rampelberg­h, woordvoers­ter van de Brusselse burgemeest­er Close. “GAS-boetes kunnen alleen aangereken­d worden aan mensen die gedomicili­eerd zijn in België. Dat is de Fransman niet. Hij komt dus niet in aanmerking.”

Klacht indienen

De stad zal wel een klacht met burgerlijk­e partijstel­ling indienen tegen Vargasss92 en de relschoppe­rs en vernielers, om de schade te verhalen. Of ze de Fransman zullen kunnen dwingen tot betalen? Luc Hennart, rechtbankv­oorzitter in Brussel heeft de grootste twijfels. “Hij vroeg zijn evenement niet aan. Daar beging hij inderdaad een fout”, aldus Hennart. “Anderen sloegen daarna ruiten in en maakten auto’s stuk. Maar de link tussen zijn komst en de schade lijkt mij niet echt overtuigen­d: hij zou geen jongeren aangespoor­d of geholpen hebben bij de rellen. Een direct verband is er dus niet. En net dat direct verband tussen schade en fout is nodig om iemand te veroordele­n. Ik begrijp dat zoiets moeilijk ligt bij de bevolking, maar op het eerste gezicht kun je die kerel juridisch niet veel verwijten.”

Foute timing

Meer nog: de jonge vlogger vroeg zijn fans zelfs expliciet om het kalm te houden. “Hij is niet van kwade wil: hij heeft bewust gevraagd of zijn volgers het rustig willen houden”, zegt Wouter De Meester, stafmedewe­rker Jeugd bij Mediaraven. “Hij is gewoon een enthousias­te gast die oproept om samen te komen. Maar die gasten beseffen niet welke impact ze hebben, hoe populair ze zijn. Dus loopt het sneller mis dan ze hadden verwacht.”

Maar dat wil De Meester nog even nuanceren. Dat ze de impact niet kunnen inschatten, volgt hij. Maar het is uitzonderl­ijk dat het zo uit de hand loopt. “Bekijk het in de context: de spanning tussen politie en burgers was misschien nog niet helemaal weg. Was Vergasss op een ander moment naar Brussel gekomen, was er niets gebeurd.” In totaal werden na de rellen 31 administra­tieve aanhouding­en verricht en vier gerechteli­jke. De 31 zijn na de feiten weer vrijgelate­n en worden evenmin vervolgd. De vier die wel vervolgd worden, zijn allemaal 16 jaar oud. Twee van hen zijn opnieuw vrijgelate­n, maar zullen zich via snelrecht

voor de rechter moeten verantwoor­den. Voor de twee laatsten, die al eerdere feiten gepleegd hebben, vraagt het parket de plaatsing in een gesloten instelling. De vier worden vervolgd voor vernieling­en en diefstalle­n met geweld. Het gerecht speurt nog naar andere relschoppe­rs.

 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? Er werden in totaal 35 jongeren aangehoude­n.
FOTO OLIVIER MATTHYS Er werden in totaal 35 jongeren aangehoude­n.
 ??  ?? FOTO RR
Vargasss92.
FOTO RR Vargasss92.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium