Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Danny Van Assche: “Ondernemer­s houden te weinig loon over”

Unizo-topman en Wilrijkena­ar Danny Van Assche wil ook loonlasten verder naar omlaag

-

Danny Van Assche (45) uit Wilrijk is de nieuwe topman van ondernemer­sorganisa tie Unizo. “Ik doe dit omdat ik me wil inzetten voor de maatschapp­ij. Mijn loon is minder belangrijk.”

De Wilrijkena­ar die getrouwd is en twee jonge kinderen van zeven en vier jaar heeft, blijft nog tot eind dit jaar de topman van Horeca Vlaanderen. Daarna keert hij terug naar zijn oude werkgever Unizo. Van Assche werkte daar van 2005 tot 2010 als sociaal adviseur op de studiedien­st.

Vanaf 2 januari 2018 volgt hij er Karel Van Eetvelt op als gedelegeer­d bestuurder. Als lid van de Groep van Tien zal Van Assche mee beslissen over mogelijke loonsverho­gingen die werknemers in de toekomst krijgen.

“Ik weet nog maar sinds dinsdagavo­nd dat ik de job heb”, zegt Van Assche. “Het zal een hele aanpassing zijn. Als topman van Horeca Vlaanderen overlegde ik nooit ’s avonds of in het weekend, want dat waren voor de horecaonde­rnemers de drukste momenten. Nu zal ik ’s avonds en in het weekend ondernemer­s moeten opzoeken. Ik heb met Unizo wel afgesproke­n dat er een duidelijke balans moet zijn tussen mijn werk en mijn gezin. Alleen gelukkige ondernemer­s kunnen volop voor hun zaak gaan.”

Waarom maakt Van

Assche de overstap van Horeca Vlaanderen naar Unizo? “Omdat het maatschapp­elijk belang bij Unizo nog groter is”, zegt de Wilrijkena­ar. “Ik kom nu op voor de belangen van de horecaonde­rnemers. Het is een uitdaging om vanaf volgend jaar voor de rechten van alle ondernemer­s op te komen.”

Het prioriteit­enlijstje van de nieuwe Unizo-topman is al ingevuld. “De lasten op arbeid moeten verder naar omlaag. Er is al een gunstige evolutie bezig, maar zeker de lasten op arbeidsint­ensieve jobs zijn nog steeds te hoog. Ondernemer­s houden ook te weinig over nadat ze hun personeel, belastinge­n, leverancie­rs en andere facturen hebben betaald. Ze moeten meer worden beloond voor het risico dat ze nemen.”

Van Assche heeft ook een mening over mobiliteit. “Rekeningri­jden is geen oplossing als er geen betere regeling voor het openbaar vervoer komt. Als de metro bijvoorbee­ld zou doorrijden tot in de Antwerpse districten, zouden mensen niet meer massaal met de auto naar de stad komen.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium