Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slordig gevoerd onderzoek

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Bizarre rechtszaak in Antwerpen. De correction­ele rechter sprak gisteren in de zaak-Rozenhof enkele vermeende drugshande­laars en cannabiskw­ekers vrij omdat de rechten van de verdedigin­g flagrant geschonden werden. Nochtans had het Openbaar Ministerie in de zaak al straffen tot vijf jaar cel geëist. Alweer een blunder van het gerecht? Deze keer gaat het niet over een vergeten handtekeni­ng onder een aanhouding­sbevel, wel over een slordig gevoerd onderzoek.

In januari vorig jaar kon politicus Christian Van Eyken, verdacht van moord, niet worden aangehoude­n omdat de onderzoeks­rechter had vergeten een handtekeni­ng onder zijn aanhouding­smandaat te plaatsen. Van Eyken ging dus vrijuit, hoewel er serieuze aanwijzing­en tegen hem waren. Een zware fout, waardoor het dossier een totaal andere wending nam. Justitie kwam zwaar onder vuur te liggen. Terecht.

Het ergste aan zo’n fout is dat er geen recht geschiedt, dat de samenlevin­g niet weet hoe de vork aan de steel zit, dat er mogelijk een moordenaar vrij rondloopt, maar mogelijk ook niet. De taak van het gerecht is om zekerheid en gerechtigh­eid te brengen. Als justitie faalt, gebeurt het omgekeerde. Slachtoffe­rs of vermeende daders ervaren onrecht. Door de onzekerhei­d neemt de kans op valse beschuldig­ingen en complotthe­orieën toe. Er kan angst ontstaan omdat gevaarlijk­e mensen mogelijk vrij rondlopen, en veel burgers zijn kwaad omdat ze niet weten waar ze aan toe zijn.

Met datzelfde gevoel blijven we ook zitten na de uitspraak in de zaak-Rozenhof. Het is onvoorstel­baar dat maandenlan­g de telefoons van de verdachten werden afgetapt – een klus waarvoor justitie serieuze bedragen moet betalen aan de telefoonop­eratoren – en dat al die gesprekken uiteindeli­jk niet konden worden gebruikt omdat de onderzoeke­rs zo slordig hebben omgesprong­en met het materiaal. Er werden ook fouten gemaakt in de transcript­ies en vertalinge­n. De rechter oordeelde dat de rechten van de verdedigin­g geschonden werden en liet de hoofdverda­chten gaan.

Betekent dit nu dat een aantal gewiekste drugshande­laren op vrije voeten is? Het zou kunnen, maar het hoeft niet zo te zijn. We weten het gewoon niet. Een paar figuren uit het gezelschap hebben een kwalijk verleden, maar dat is geen reden om ze te veroordele­n. Dat kan alleen een goed geïnformee­rde rechter op basis van een degelijk gerechteli­jk onderzoek. Dat is er in deze zaak niet geweest. Wat overblijft, is onzekerhei­d en geen gerechtigh­eid. Aan de oorzaak van deze fout kan onkunde liggen, of te zware werkdruk bij de magistrate­n of een gebrek aan middelen. In ieder geval had ze niet mogen gebeuren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium