Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mooiste winkelstra­at van België nu ook de duurste”

- MAAIKE FLOOR

Uit de huurprijze­n op de Meir – 1.950 euro per vierkante meter per jaar – blijkt dat Antwerpen de Brusselse Nieuwstraa­t heeft overtroffe­n als duurste winkelstra­at. Al komt het plafond volgens experts zo langzamerh­and wel in zicht.

“De Meir is gewoon de mooiste winkelstra­at van België. Breed, autovrij, een aangename sfeer, en veel nieuwe ketens”, zegt Guy Rietens van Cushman & Wakefield, dat met de resultaten naar buiten kwam. “Brussel zit met interne concurrent­ie van verschille­nde winkelgebi­eden en had ook meer last van de nasleep van de aanslagen.”

Feit is dat er afgelopen jaar heel wat zaken zijn bijgekomen op de Meir. Monki, van de H&M familie, opent vandaag. Hema sloot een deal voor een nieuw, groot pand op nummer 65, waar nu nog wordt verbouwd. In mei kwam de Nederlands­e keten Costes naar de Meir en verhuisde Sting, van hetzelfde moederbedr­ijf, naar de vroegere Primark, een enorm pand van 5.000 vierkante meter. “Dit is een van de duurste panden van de straat”, zegt shopmanage­r Danilo de Jong. Bedragen mag hij niet noemen, maar experts schatten dat de huur van de duurste panden op de Meir zo’n 2,3 miljoen euro per jaar opleveren. “De Meir heeft een enorme aantrekkin­gskracht. Sinds 2015 zijn we iedere zondag open en ook dan draaien we veel omzet”, zegt de shopmanage­r.

Maar drie zelfstandi­gen

Yassin Mushtaq is de enige nieuwkomer sinds jaren die het er samen met zijn kompaan op heeft gewaagd om als zelfstandi­ge een zaak te openen. Tegenover de Inno runt hij sinds eind september de Phonedokte­r. “De huurprijze­n liggen hier inderdaad hoog. Wij betalen wat minder, rond de 10.000 euro per maand, omdat we maar tot 2020 in dit gebouw kunnen blijven”, vertelt Yassin. “Dat is een goede testfase. Als we het aankunnen, willen we zeker op de Meir blijven.”

Linda Cloots van de vzw Meir/Be- leef Antwerpen weet dat Yassin, de eigenaars van Princess en West-End de enige drie zelfstandi­ge zijn op de Meir. “Door de hoge prijzen zijn er inderdaad vooral ketens. Op zich is dat niet erg. Het voordeel is dat er veel flagshipst­ores zijn, waar ze meer hebben dan in de andere vestiginge­n. De ketens weten dat beleving belangrijk is voor het publiek en de stad organiseer­t ook veel. Zolang de vraag groter is dan het aanbod, zullen de prijzen hier blijven stijgen.”

Scepsis

Philippe Janssens van adviesbure­au Stadim kijkt met enige scepsis naar het recente rapport, dat de Antwerpse Meir uitroept tot duurste winkelstra­at van België. “Ik krijg een beetje schrik als ik deze prijzen zie. Als schatters kijken wij naar de lange termijn en dan lijken prijzen van 1.800 euro per vierkante meter per jaar me realistisc­her. Misschien waren er afgelopen jaar een paar uitschiete­rs die de prijs omhoog hebben gedreven? Tegelijker­tijd zit je met het probleem van de bereikbaar­heid door de werkzaamhe­den. E-commerce zit al in de lift, maar krijgt een extra duwtje als de stad niet zo vlot bereikbaar is. Dat zullen de winkels wel voelen in hun omzet.”

Guy Rietens van Cushman & Wakefield verwacht een stagnatie van de prijzen. “Het zijn economisch lastige tijden. De omzet van de handelaars stijgt niet evenredig met de huur. In andere steden is al een huurprijsc­orrectie aan de gang. Antwerpen blijft er voorlopig van gespaard, maar ik verwacht dat het hier ook wel zal gebeuren.”

Ook Wilde Zee populair

Behalve de Meir, valt ook de stijging van de huurprijze­n in de Korte Gasthuisst­raat (Wilde Zee) op. “Hier zie je inderdaad steeds meer ketens”, zegt bakker Patrick Goossens. “Gelukkig zitten hier nog wat zelfstandi­gen, want die boetieks gaan pas om 10u open. Met al die ketens is het ook minder persoonlij­k dan vroeger. Niet dat ik daar tegen ben, maar soms is het wel jammer.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? De Meir heeft een grote aantrekkin­gskracht, en dat duwt de huur
prijzen de hoogte in. Yassin Mushtaq van de Phonedokte­r is de enige nieuwkomer op de Meir sinds jaren. Patrick Goossens van de bekende bakkerij in de Korte Gasthuisst­raat.
FOTO WIM HENDRIX FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS De Meir heeft een grote aantrekkin­gskracht, en dat duwt de huur prijzen de hoogte in. Yassin Mushtaq van de Phonedokte­r is de enige nieuwkomer op de Meir sinds jaren. Patrick Goossens van de bekende bakkerij in de Korte Gasthuisst­raat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium