Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jambon en Geens werken aan actieplan Op zoek naar balans tussen zerotolera­ntie en straffeloo­sheid

-

De federale regering waagt zich in het moeras van het Brussels veiligheid­sbeleid. Naar analogie met het Kanaalplan in Molenbeek, komt er een actieplan voor de stad Brussel. Vóór zerotolera­ntie en tegen straffeloo­sheid. Het wordt een evenwichts­oefening tussen NVA en CD&V, tussen politie en Justitie en tussen Vlamingen en Franstalig­en.

“Dit zijn de steeds zichtbaard­er wordende uitwassen van een kanker. Als we die nu niet stoppen, tast die de hele samenlevin­g aan. Dit is gedrag van schorremor­rie dat niet in onze maatschapp­ij thuishoort.” De minister van Binnenland­se Zaken, Jan Jambon (N-VA), reageerde gisteren in de Kamer scherp op de rellen in Brussel.

Samen met zijn collega van Justitie, Koen Geens (CD&V), werkt hij aan een actieplan om die “kanker” te stoppen. De manier van werken moet dezelfde zijn als bij het Kanaalplan voor Molenbeek: in overleg gaan met alle andere betrokken overheden en diensten. Inhoudelij­k moet het gaan over enerzijds zerotolera­ntie en anderzijds over de aanpak van de straffeloo­sheid.

Eerste overleg

De twee ministers hebben gisteravon­d al een eerste keer overlegd.

De eerste gesprekspa­rtner voor Jambon en Geens wordt het Brusselse stadsbestu­ur. Burgemeest­er Philippe Close (PS) vroeg gisteren in een interview met radiozende­r Bruzz al meteen “extra agenten” voor zijn korps. Open Vld-schepen Els Ampe hoopt vooral dat hierdoor iets verandert op gerechteli­jk vlak. “Daar zit het grootste probleem”, zegt ze. “Het gezag van onze politie wordt ondermijnd omdat het gerecht die jongeren zo vaak onbestraft laat lopen.”

ELS AMPE

Schepen Brussel (Open Vld) ‘‘Actieplan moet in eerste plaats over de slechte werking van het gerecht gaan. Daar zit het probleem.’’

(pl, hca)

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium