Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat is er aan de hand met de jeugd?

-

Jean Limpens is al zestien jaar jeugdrecht­er in Brussel. Hij ziet jongeren opgroeien zonder omkadering of opvoeding, maar staat machteloos tegenover die verloederi­ng.

“Vergelijk het met de verkeerswe­t. Als alle bestuurder­s zouden weten dat de pakkans verwaarloo­sbaar is of dat er toch geen pv’s uitgeschre­ven worden, dan zou niemand zich aan de regels houden. In de jeugdhulpv­erlening kennen we hetzelfde fenomeen. We kunnen jongeren wel grenzen opleggen, maar dat haalt niets uit als we die niet kunnen afdwingen.”

Jean Limpens is al zestien jaar jeugdrecht­er in Brussel. Een job waarin hij heeft leren leven met een gevoel van machteloos­heid. Hij zou graag sneller en efficiënte­r optreden als het fout loopt met een jongere. “Maar de realiteit in Brussel is anders. In werkelijkh­eid duurt het vaak tot zo’n jongere een zwaar misdrijf pleegt voor we kunnen optreden”, zegt hij.

Limpens noemt het “grenzeloze jongeren”, de groep die opgroeit zonder omkadering, zonder opvoeding, zonder begrenzing. “In mijn ogen is het een vorm van mishandeli­ng, want daardoor ontnemen we die jongeren kansen. We zouden sneller opvoedings­steun moeten bieden. De te beperkte capaciteit in onze instelling­en uitbreiden en soepeler gebruiken. En het spijbelpro­bleem aanpakken.”

Nieuw zijn die problemen niet. Ze waren er al toen Limpens als jeugdrecht­er begon en zijn er nu nog altijd. “Al zie ik wel hoe het cannabispr­obleem steeds groter wordt. De drug wordt zwaarder en krijgt meer jongeren in de greep. In mijn ogen is het een van de geniepigst­e en zwaarste drugs die er is.”

Vorm van mishandeli­ng

(cka, sdb)

 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? Sommige jongeren waren piepjong.
FOTO OLIVIER MATTHYS Sommige jongeren waren piepjong.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium