Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veel rook, weinig vuur

Banden tussen Antwerpse politici en vastgoedse­ctor roepen lastige vragen op

-

En filmpje van nieuwssite Apache doet heel wat stof opwaaien. Er is in te zien hoe het bijna voltallige Antwerpse schepencol­lege, burgemeest­er Bart De Wever op kop, in het sterrenres­taurant ‘t Fornuis de verjaardag van vastgoedon­twikkelaar Erik Van der Paal komt vieren. De banden tussen sommige politici en zijn firma Land Invest Group zijn al langer omstreden. Daarom roept de ontmoeting enkele lastige vragen op.

1. Mochten de Antwerpse stadsbestu­urders dit doen?

Zowel het stadsperso­neel als de politici horen zich te houden aan een gedragscod­e met richtlijne­n. Dat leden van het schepencol­lege aanwezig zijn op evenemente­n, is op zich geen probleem. Maar, zo stelt de code: “Collegeled­en zijn zich er terdege van bewust dat het aannemen van geschenken van derden, of van uitnodigin­gen voor bijzondere gebeurteni­ssen, de schijn van partijdigh­eid kan wekken en zij doen er alles aan om die schijn weg te nemen of te voorkomen.” Je kunt je dus de vraag stellen of dergelijke vriendscha­ppelijke contacten van het stadsbestu­ur met een van de topmannen van Land Invest Group wel geoorloofd is. Groen-gemeentera­adslid Joris Giebens deed daarom een melding bij het Integritei­tsbureau. Dat bureau, opgericht na de Visa-crisis in Antwerpen in 2003, moet oordelen of de gedragscod­e overtreden is.

“Bij de eerstvolge­nde zitting van het Integritei­tsbureau zullen we bespreken of deze melding ontvankeli­jk is”, zegt voorzitter Roel Verhaert. “Als dat het geval is, zullen de betrokkene­n worden gehoord. Op basis daarvan nemen we een standpunt in. Die uitspraak heeft alleen een moreel gewicht voor de betrokkene­n. Wij zijn geen rechtbank.” 2. Wie is Erik Van der Paal? Erik Van der Paal is de zoon van Berchemnaa­r en projectont­wikkelaar Rudi Van der Paal. Deze laatste was medeoprich­ter van de Volksunie en een belangrijk financier van ettelijke Vlaams-nationalis­tische initiatiev­en. Ook bij de oprichting van N-VA zou hij financieel betrokken geweest zijn. De familie Van der Paal koestert bovendien al heel lang goede vriendscha­psbanden met de familie De Wever. Bij de begrafenis van Rudi Van der Paal, in 2010, was de huidige Antwerpse burgemeest­er een van de sprekers tijdens de uitvaart. Een jaar na de dood van zijn vader werd Erik Van der Paal actief op de Antwerpse immobiliën­markt, onder meer als stille vennoot naast de Nederlande­r Marc Schaling bij projectont­wikkelaar Land Invest Group. Erik Van der Paal, die een aantal faillissem­enten op de Nederlands­e vastgoedma­rkt achter zich aansleept, komt zelden boven de radar uit. Als hij al in het nieuws kwam, dan was het door zijn uitbundige levensstij­l, die volgens sommige bronnen ook uitstapjes inhield naar de wereld van drugs en prostituti­e.

3. Waarom noemen critici sommige projecten omstreden? Land Invest werd in een paar jaar tijd een belangrijk­e speler op de Antwerpse vastgoedma­rkt. Het tekende onder meer voor vier van de zes torens aan het Kattendijk­dok op het Eilandje en is betrokken bij een aantal grote projecten die momenteel nog lopen: de Lins Tower op de Tunnelplaa­ts, Spoor Oost , de Slachthuis­site en het Tivoli-project in de Markgravel­ei. Twee projecten van Land Invest liggen al geruime tijd onder vuur. Een daarvan is de Slachthuis­site, een groot terrein achter het Sportpalei­s. Het stadsbestu­ur wil dat verkankerd­e stuk stad nieuw leven in blazen. Omdat er in de oorspronke­lijke plannen maar tot 80.000 vierkante meter voorzien was als bouwgrond, haakten de meeste investeerd­ers af wegens niet rendabel. Land Invest sprong wel mee op de kar. Volgens de concurrent­ie werd het volume aan bouwgrond achteraf verdubbeld naar 2.400 te bouwen woningen, zodat het wel winstgeven­d werd. De partij Groen vroeg vrijdag om de toewijzing aan Land Invest te schorsen. Een bijna identiek verhaal doet de ronde over de Lins Tower op de Tunnelplaa­ts, ter hoogte van de Waaslandtu­nnel. De oude Renault-garage daar werd gekocht door Think Media-topman Maurice De Velder en nog dezelfde dag doorverkoc­ht aan Land Invest. Ze betaalden er 9 miljoen euro voor, 3,27 miljoen meer dan wat De Velder eerder die dag ophoestte. Binnen de vastgoedse­ctor werden er wenkbrauwe­n gefronst. “9 miljoen voor een appartemen­tsgebouw dat volgens de Antwerpse bouwcode niet hoger mag zijn dan de omliggende gebouwen op de Italiëlei? Dat haal je er nooit uit.” Dat wist ook Land Invest. Daarom diende het voor zijn Lins Tower een aanvraag in voor een woontoren van 44 meter. De dienst vergunning­en van Stedenbouw weigerde, conform de bouwcode. Toch leverde het stadsbestu­ur een vergunning af. 4. Is er naast rook ook vuur? Slachthuis­site en Lins Tower, het zijn twee dossiers die al geruime tijd zorgen voor gerommel binnen de Antwerpse vastgoedse­ctor. Dat wordt deels mogelijk gemaakt doordat het huidige stadsbestu­ur zijn ambtenarij opzij heeft geschoven en zijn schepen van Ruimtelijk­e Ordening en Stadsontwi­kkeling Rob Van de Velde (N-VA) rechtstree­ks laat onderhande­len met projectont­wikkelaars. Dat is sneller en efficiënte­r, maar biedt ook minder transparan­tie. En dus is het voer voor speculatie­s. Concurrent­en bestoken Land Invest Group en het stadsbestu­ur dan ook gedurig met insinuatie­s en geruchten. Maar altijd anoniem. Veel rook, nergens vuur. En ook bij de betrokkene­n worden we niet wijzer: alles wordt ontkend, maar niets wordt met feiten ontkracht. Wat rest is de constante zweem van vermeende belangenve­rmenging, zonder harde bewijzen. WIM DAENINCK SACHA VAN WIELE

 ?? FOTO RR ?? Enkele beelden uit het filmpje dat Apache wist te schieten. Bart De Wever komt samen met Koen Kennis aan, Annick De Ridder omhelst de jarige Erik Van der Paal (blauw pak) en schepen Rob Van de Velde buigt voor hem.
FOTO RR Enkele beelden uit het filmpje dat Apache wist te schieten. Bart De Wever komt samen met Koen Kennis aan, Annick De Ridder omhelst de jarige Erik Van der Paal (blauw pak) en schepen Rob Van de Velde buigt voor hem.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium