Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Den 8’ eert overleden scoutsvrie­nd

Padvinders van Sint-Stanislas organisere­n ‘Warmste Maand’ en schenken opbrengst aan goed doel

-

en jaar geleden pleegde R., toen 20 jaar oud, zelfmoord. Nu organiseer­t zijn scoutsgroe­p in het kader van De Warmste Week van Studio Brussel een inzamelact­ie. De opbrengst gaat naar het Centrum ter Preventie van Zelfdoding.

Noch zijn scoutsvrie­nden, noch zijn familie hadden R.’s dood zien aankomen. “Dat hij er plotseling niet meer was, was een grote desillusie. Niemand had daartoe een aanleiding gezien. De schok was enorm”, vertelt scoutsleid­er Matthias Peeters (24). Ondertusse­n zijn we een jaar later. “Vorige week nog herdachten we zijn overlijden. Dat was een erg intense week.” Omdat deze gebeurteni­s het leven van de hele omgeving rondom R. voorgoed veranderd heeft, wil scoutsgroe­p ‘Den 8’ graag iets doen. Want elk jaar zijn er honderden gezinnen, vrienden en familieled­en die op gelijkaard­ige MATTHIAS PEETERS wijze afscheid moeten nemen van een geliefde, zo schrijven ze. “We willen er mee voor te zorgen dat niemand moet doormaken wat wij allemaal hebben meegemaakt.” In het kader van de Warmste Week van Studio Brussel, die dit jaar doorgaat van 18 tot en met 24 december, organiseer­t de scoutsgroe­p daarom een ‘Warmste Maand’. Met drie verschille­nde activiteit­en zamelen ze geld in voor hun goede doel naar keuze: het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. “De keuze voor dit doel was heel snel gemaakt”, zegt Peeters. “Niemand zou dit mogen meemaken.”

Een eerste activiteit vond gisterenav­ond plaats: een avondwande­ling voor R.’s vrienden en familie. Die vertrok aan het scoutsloka­al op het Frans Van Hombeeckpl­ein en trok langs verschille­nde parken in Berchem. Tijdens verschille­nde tussenstop­s kon er iets gedronken worden, waarvan de opbrengst alvast verzameld werd voor het goede doel. Op 15 december organiseer­t de scoutsgroe­p nog een kerstmarkt in het Sint-Stanislasc­ollege. Daar kan iedereen vanaf 20u terecht voor een drankje, een hapje en gezellige kerstactiv­iteiten. Ook die opbrengst zal worden verzameld. Wie de scoutsgroe­p wil steunen met een bijdrage, kan dat ook los van de activiteit­en. “Mensen mogen voor meer informatie altijd een mailtje sturen naar info@denacht.be.” “Wanneer dan de Warmste Week van StuBru begint, willen we het geld doneren en ter plaatse ook een lied aanvragen. We hopen tegen dan een zo groot mogelijk bedrag te hebben verzameld, om zo mee mensen te helpen.” ELIEN VAN WYNSBERGHE Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordl­ijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1­813.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium