Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kindervreu­gd viert verjaardag en verandert naam in Gekkoo

Kindervreu­gd schonk in tachtig jaar menig kind vakantiepl­ezier en gaat vanaf nu als Gekkoo door het leven

-

Algemeen co “De naam Kinderv intuss beet

Kindervreu­gd bestaat tachtig jaar. Geen beter moment om van naam te veranderen, dachten ze. Vanaf maandag heet de organisati­e Gekkoo. “Het gaat om meer dan een nieuwe naam. We willen ook beter inspelen op de steeds veranderen­de stadsbevol­king”, zegt voorzitter Jef Groffen.

Voor een gesprek over Kindervreu­gd, en hoe de toekomst er onder de naam Gekkoo zal uitzien, moet je naar de Belgische kust. Hoewel de organisati­e tientallen andere activiteit­en organiseer­t, zitten vooral de zeeklassen in het geheugen van generaties Antwerpena­ren gegrift. Steevast frieten op vrijdag, boterhamme­n met stroop als vieruurtje. Bij voorkeur ergens in de duinen of op het strand. En natuurlijk het KV-lied, dat iedere ochtend in groep werd ingezet om alweer een dag van ravotten en speelse lessen over de natuur aan te kondigen. Maar dat is het verleden. Maandag wordt Kindervreu­gd officieel Gekkoo. Dat is een naam die al een tijdje gebruikt wordt voor allerlei activiteit­en. Het is trouwens niet alleen de naam die verandert. Ook de werking van Kindervreu­gd – pardon Gekko – zal hedendaags­er te worden. Zo willen ze met kampen zonder overnachti­ngen inspelen op de verwachtin­gen van ouders. “Onze ultieme doelstelli­ng is een aanbod creëren dat dichtbij kinderen en jongeren staat en waarbij ze jarenlang terecht kunnen om uiteindeli­jk zelf de stap te zetten tot vrijwillig­er en op hun beurt andere kinderen blij te maken”, zegt algemeen coördinato­r Dries Roelant. Voorzitter Jef Groffen en Dries Roelant maken aan het strand van Oostende tijd om over het nieuwe verhaal dat ze gaan schrijven te praten. “Ik geef les in de stedelijke basisschoo­l De Wereldreiz­iger in de Quellinstr­aat. Het zijn leerlingen van deze school die nu op zeeklassen zijn. Ongeveer de helft van hen heeft nog nooit de zee gezien. Sommige leerlingen waren zo enthousias­t dat ze met hun schoenen aan het water in gingen.”

Spelen in de wijk

“De stad verandert en groeit. Haar inwoners verjongen en hun noden zijn anders dan vroeger. We zien dat ouders op zoek zijn naar zinvolle opvang dicht bij huis. Ook op woensdagna­middag is er nood aan activiteit­en. Dat is de reden waarom we de Woensdagbe­nde in het leven roepen”, zegt Jef Groffen. De speelplein­en in het Peerdsbos worden vervangen door extra speelplein­en die dichterbij zijn. “Die verankerin­g in de wijken is om verschille­nde redenen belangrijk. Zo bieden we meer flexibilit­eit naar ouders, maar het is voor ons natuurlijk ook een stuk goedkoper om dichtbij huis te spelen. Het budget dat we niet aan bussen moeten spenderen, kunnen we in vorming, speelgoed en activiteit­en steken”, zegt Dries Roelant. Vaak is het ook een vertrouwen­skwestie. “Het is voor ouders lang niet altijd evident om hun kinderen zomaar onder de hoede van een organisati­e achter te laten. Vaak moet er eerst een vertrouwen­sband gesmeed worden. Dat is ook niet zo vreemd. Om te beginnen zijn de tijden veranderd en bovendien hebben we ook kinderen die bijvoorbee­ld als vluchtelin­g naar hier zijn gekomen. Vaak hebben deze kinderen en hun ouders al heel wat meegemaakt. En dan is er tijd nodig om dat vertrouwen te winnen”, vervolgt Jef Groffen. Een aantal jaren geleden was Kindervreu­gd plots het middelpunt van een politieke discussie. Het huidige stadsbestu­ur besliste toen onder meer om Home Mathilde Schroyens in Sint-Idesbald af te stoten. En er zou voortaan met vouchers gewerkt worden. Daarbij krijgen scholen van alle netten voor iedere leerling een aantal vouchers. Daarmee kunnen uitstapjes, zoals naar zee, worden gefinancie­rd. “We kunnen niet ontkennen dat dit nieuws ons toen wel even heeft doen schrikken. In één keer werd een instituut van Kindervreu­gd ons ontnomen. Tegelijker­tijd was het voor ons ook een moment om te bezinnen. Hoe gaan we nu verder? Eigenlijk is daaruit de vernieuwin­gsoperatie, die nu met de inhuldigin­g van onze nieuwe naam wordt afgerond, ontstaan”, zegt Dries Roelant. Gekkoo heeft alleen nog terreinen in Weert en in Brecht. Voor andere uitstappen worden geschikte locaties gezocht. Onder meer in Bredene en Weweler in de Oostkanton­s, waar jaarlijks gekampeerd wordt.

Transparan­te afspraken

Geen van beiden heeft zin om uitgebreid in te gaan op die periode. “Dat is het verleden en we kijken nu vooral vooruit. Ik kan trouwens zeggen dat de relatie met de verschille­nde kabinetten erg goed is. We spreken met elkaar en ook het stadsbestu­ur is ervan overtuigd dat wat we doen, nodig is”, legt Jef Groffen uit. Kindervreu­gd, en binnenkort Gekkoo, heeft een convenant met de stad Antwerpen. Daarin staat hoeveel werkingsmi­ddelen de organisati­e krijgt en wat daar tegenover staat. “Dat is transparan­t voor beide partijen en het houdt ons scherp over waar we mee bezig zijn. Eigenlijk is onze missie niet zo veel veranderd in vergelijki­ng met de oprichting in 1937. We willen kinderen op een zinvolle manier ontspannin­g bieden en hen de ruimte, ook letterlijk, geven om zich te ontplooien. Alleen ons doelpublie­k is in de loop der jaren veranderd”, gaat Jef Groffen verder.

Spelbus opent deuren

“De ‘ Gekkoo Spelbus’ is een belangrijk onderdeel van onze werking. Je kunt het vergelijke­n met de Bibbus. Maar in plaats van boeken lenen we speelgoed uit”, zegt Dries Roelant. “Het voordeel van die bus is niet alleen dat kinderen speelgoed kunnen testen voor hun ouders het eventueel kopen. Het is vaak ook een opstapje naar onze andere activiteit­en. Kinderen die de ‘Gekkoo Spelbus’ kennen, zullen sneller deelnemen aan andere activiteit­en en later zelfs mee op kamp gaan.” Ondertusse­n wordt er op het strand flink geravot. De kinderen zijn op uitstap in Oostende en logeren in Bredene. Deze groep blijft vier dagen aan zee. Na een strandwand­eling gaan ze met het pont naar de andere kant van de vissershav­en. Wat dan rest, is nog een stevige wandeling naar Bredene. Maar niemand die daar wakker van ligt. Iedereen stapt lustig door.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Een oud beeld van kinderpret in de vakantieko­lonie in Kalmthout.
FOTO RR Een oud beeld van kinderpret in de vakantieko­lonie in Kalmthout.
 ?? FOTO RR ?? Home Mathilde Schroyens in SintIdesba gesloten.
FOTO RR Home Mathilde Schroyens in SintIdesba gesloten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium