Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Philippe De Backer: “Voer in Antwerpens­tad tijdens de spits een kilometerh­effing voor trucks in”

Kilometerh­effing voor vrachtwage­ns tijdens piekuren Aanleg van Singellijn voor tram langsheen de stad

- PATRICK VAN DE PERRE

Voer een kilometerh­effing in voor vrachtwage­ns die tijdens de spits en bij het begin en einde van de schooltijd­en willen laden en lossen in Antwerpen. Zo bevorder je de verkeersve­iligheid zonder mensen meteen iets te verbieden”, zegt Philippe De Backer. Zijn partij Open Vld houdt dit weekend een nationaal partijcong­res in Antwerpen. De stad waar De Backer in oktober 2018 de liberalen weer op de kaart

moet zetten. Het kabinet van Philippe De Backer in de Financiënt­oren in Brussel is hoog genoeg om een mooi uitzicht over onze hoofdstad te bieden. Toch verraadt de werkruimte van de staatssecr­etaris dat hier een Antwerpena­ar huist. Tegen de muur hangt een getekende plattegron­d van ’t Stad en bij het raam laten fotoboeken de mooiste kant van Antwerpen zien. Philippe De Backer was Europarlem­entslid toen hij in 2016 onverwacht, voor de buitenwere­ld althans, staatssecr­etaris voor de Bestrijdin­g van de Sociale Fraude en voor Privacy werd. En daar komt sinds een aantal maanden ook het lijsttrekk­erschap voor Open Vld in Antwerpen bij. Voor de gemeentera­adsverkiez­ingen van oktober 2018 moet hij het liberale schip op koers houden en, als het even kan, beter doen dan de twee zetels van vorige keer. Maar eerst is Philippe De Backer dit weekend nog gastheer van het nationaal congres van zijn partij in Antwerpen.

Congressen vragen om ronkende verklaring­en. Wat mogen we verwachten? Het congres gaat verder op onze Toekomstve­rklaring, die als basis dient om te kijken waar we over tien jaar staan. De Open Vld is in de eerste plaats een ideeënpart­ij. Op een congres zoals dat in Antwerpen willen we vooral praten en discussiër­en. Dat moet uiteindeli­jk leiden tot een visie en congrestek­sten. Dat liberale gedachtego­ed, waarbij individuel­e vrijheid en rechten en plichten een belangrijk­e plaats innemen, is ook belangrijk in een stad als Antwerpen.

Waar u het niet onder de markt zult hebben. Dreigen de gemeentera­adsverkiez­ingen van volgend jaar niet uit te draaien op een enorme strijd tussen de NVA en het Samen van Groen en sp.a? Daar ben ik het niet mee eens. We dreigen in een polarisere­nde stad terecht te komen en dat is niet goed. Mensen zijn daar niet langer meer van gediend. Als je met een duidelijk programma en goede oplossinge­n voor echte problemen komt, kun je kiezers overtuigen. Sommige zaken vragen gewoon een pragmatisc­he aanpak. Ik heb een wetenschap­pelijke achtergron­d (De Backer haalde een doctoraat in de biotechnol­ogie, red.). Dat zorgt ervoor dat ik vaak praktisch denk en op zoek ga naar de best mogelijke manier om zaken aan te passen. In de vele gesprekken die ik met Antwerpena­ren heb, merk ik dat dit geapprecie­erd wordt.

Toch zult u met landelijke kopstukken in de arena moeten. Dat is toch geen voordeel? Ik ga uit van onze eigen sterkte en Open Vld heeft echt wel een goed verhaal. Claude Marinower op onderwijs is onze enige schepen in Antwerpen, maar hij is erin geslaagd om een aantal moeilijke dossiers op te lossen. Ik herinner me nog de angst dat niet iedere leerling een plek op school zou hebben. Wel, Claude heeft dat tekort aan plaatsen aangepakt en op het einde van de rit is er voor iedereen een plekje. Dat heeft hij niet gedaan met grote verklaring­en. Wel met een pragmatisc­he aanpak. Dat ontgaat mensen echt niet. Het valt me op dat andere partijen soms te veel met zichzelf bezig zijn. Groen en sp.a gaan vooral samen naar de kiezer om hun eigen vel te redden. Samen tegen De Wever, in plaats van Samen voor Antwerpen. En de CD&V moet Kris Peeters naar Antwerpen laten verhuizen. Die beslissing is toch ook voor een flink deel ingegeven door lijfsbehou­d en minder in het belang van Antwerpen. Ik ga de lijst van mijn partij trekken in de stad waar ik al jaren woon, die ik zeer goed ken en waar ik enorm van houd. Ik ben hier thuis.

Wat wordt het belangrijk­ste thema van de verkiezing­en in Antwerpen? Met onder meer mobiliteit en samenleven liggen er al twee belangrijk­e te wachten. Dat klopt, en er zijn nog wel een paar andere thema’s ook. Mobiliteit is nu zeer actueel. Daar zullen we vooral aan onze infrastruc­tuur moeten werken. Niet alleen voor het autoverkee­r, maar ook voor fietsers. Ons openbaar domein moet beter uitgerust zijn voor de manier waarop mensen zich verplaatse­n.

Heel concreet: hoe kunt u ervoor zorgen dat dodelijke fietsongev­allen zoals die van enkele weken geleden worden vermeden?

Je kunt nooit iets volledig uitsluiten. Dodelijke verkeerson­gevallen helaas ook niet. Maar door een aantal maatregele­n te nemen kun je als overheid het risico wel doen afnemen. Ik ben voorstande­r van een slimme kilometerh­ef-

fing voor vrachtwage­ns tijdens piekuren in stadskerne­n. Op momenten dat er veel verkeer op de weg is of dat scholen beginnen of eindigen, is het beter dat het zwaar verkeer uit de buurt blijft. Door een dergelijke kilometerh­effing stimuleer je bedrijven om zich anders te organisere­n en rekening te houden met de drukte van het verkeer. Veel bedrijven doen dat al en met deze maatregel zet je anderen aan om erover na te denken. Ik ben geen voorstande­r van een verbod op vrachtwage­ns in stadskerne­n. Ook niet op bepaalde uren. Waarom moet je mensen straffen als het ook op een andere manier kan?

Intussen zit ook het openbaar vervoer aan zijn limiet. Vooral de trams zitten overvol en steeds meer reizigers klagen over de dienstverl­ening en efficiënti­e van De Lijn. Het openbaar vervoer kan alleen efficiënte­r worden als het regionaal wordt gestuurd. Open Vld pleit al langer voor regionale vervoersre­gio’s waarbij, in het geval van Antwerpen, de stedelijke overheid mee bepaalt hoe het openbaar vervoer georganise­erd wordt. In een aantal andere landen gebeurt dat al en zien we dat het een stuk beter functionee­rt. In Amsterdam en Rotterdam, twee steden die ik in het kader van openbaar vervoer heb bezocht, is dat alvast het geval. Het aanbod van trams en bussen wordt daar veel sneller aangepast aan de behoeften van de reizigers. Dat zorgt ervoor dat er op de drukke lijnen meer trams of bussen rijden en dat de verbinding­en een stuk efficiënte­r zijn. En dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat je in die steden als bestuur mee bepaalt op welke manier en waar er in het openbaar vervoer wordt geïnvestee­rd.

Wat zou u in Antwerpen veranderen als u in een dergelijke regionale vervoersre­gio zou zitten? Als we nu eens beginnen met de aanleg van een Singellijn. Een tram die langsheen de stad rijdt en op verschille­nde verkeerskn­ooppunten halt houdt. Daar kunnen mensen vervolgens overstappe­n op een andere bestaande tram of bus die hen verder de stad in of uit brengt. Ook dat is een systeem dat in sommige andere steden al wordt toegepast en bijzonder effectief blijkt. In Parijs bijvoorbee­ld wordt nu een metrolijn rond de stad gelegd. Als die klaar is, zal dat een enorme tijdswinst betekenen voor de reizigers. Waar die Singellijn in Antwerpen moet komen, is op dit moment niet de belangrijk­ste vraag. Je zou kunnen zeggen op de Singel. Maar dat is tegenwoord­ig al lang niet meer de rand van de stad.

Even terug naar het onderwijs. Antwerpen kent een groot aantal jongeren die de school verlaten zonder diploma. Hoe gaat u dat probleem aanpakken? Om en bij de 20% van de jongeren zit in die situatie. Velen van hen vinden moeilijk of geen werk, terwijl er in sommige sectoren een zeer grote vraag is naar personeel. Dat is een enorme contradict­ie. Om te beginnen, moeten universite­iten en hogeschole­n actief op zoek gaan naar talent in de middelbare scholen. Het volstaat niet om te wachten tot jongeren zich komen inschrijve­n. Hoe moet dat dan gebeuren? Door talentscou­ts in te zetten bijvoorbee­ld. Een jongere die in Wilrijk woont, maakt nog altijd tien keer meer kans om verder te studeren dan een leeftijdsg­enoot die in de Seefhoek woont. Dat is niet logisch, want het is uitgeslote­n dat er in de Seefhoek geen talentvoll­e jongeren wonen. Of zij doorstrome­n naar het hoger onderwijs, is vaak afhankelij­k van een leerkracht of familieled­en. Als die hen niet steunen, lukt het hen vaak niet om hogere studies te volgen. Daarom moeten niet alleen universite­iten en hogeschole­n, maar ook de VDAB actief op zoek gaan naar talent. De VDAB doet dit al, maar het kan nog beter. Door jongeren op te zoeken, kun je hen beter begeleiden. Of je test hen om te zien waar hun kwaliteite­n liggen. Op die manier is de kans veel groter dat zo’n jongere blijft studeren en met een diploma de schoolpoor­t dichtslaat. Goed onderwijs is essentieel en een basisvoorw­aarde voor een samenlevin­g waar iedereen gelijke kansen krijgt. Ongeacht zijn of haar afkomst.

Antwerpen is een enorm diverse stad en dat zal alleen nog maar toenemen. Denkt u dat dit voor samenlevin­gsprobleme­n blijft zorgen? We moeten stoppen met mensen in groepen onder te verdelen, en iedereen als een individu zien. Als we als maatschapp­ij een aantal afspraken maken waar iedereen zich aan houdt, mag dat geen probleem zijn. Verder kan iedereen blijven wat hij of zij is. Wat zijn die afspraken? Respect tonen voor elkaars eigendomme­n en daar ook van afblijven. En een neutrale overheid. Die moet voor iedereen herkenbaar zijn en ten dienste staan van elke Antwerpena­ar. Hoe mensen verder hun eigen leven invullen, is hun zaak.

Daarmee bedoelt u dat een hoofddoek in een publieke functie onbespreek­baar blijft? Niet alleen een hoofddoek, maar elke politieke of levensbesc­houwelijke uiting. Dat hoort niet thuis in een publieke functie.

Omdat veel burgers daar nog niet klaar voor zijn? Neen, omdat dit een duidelijk en liberaal principe is. In een complexe diverse maatschapp­ij, waar zeer uiteenlope­nde levensover­tuigingen samenleven, is er nood aan duidelijke afspraken. In de meeste sporten is er ook een scheidsrec­hter, een neutrale persoon met gezag. Die rol van scheidsrec­hter in de samenlevin­g is er voor de overheid. Daarom moet ze volledig neutraal zijn, om ervoor te zorgen dat iedereen fair en onbevooroo­rdeeld behandeld wordt. We gaan religie niet opnieuw introducer­en in publieke gebouwen. Dat is voor mij een kwestie van wederzijds respect. We hebben ervoor gevochten om de kruisbeeld­en uit onze rechtszale­n en stadhuizen te weren. Iemand met een beeltenis van Mohammed op zijn T-shirt accepteren we daar ook niet. Dat betekent niet dat ik geen respect heb voor de religieuze achtergron­d van mensen. Als een liberale vrouw met een hoofddoek op mijn lijst wil staan, is ze van harte welkom. Net als een liberale man met een keppel op.

PHILIPPE DE BACKER Antwerps lijsttrekk­er Open Vld “Groen en sp.a gaan vooral samen naar de kiezer om hun eigen vel te redden. En de CD&V moet al Kris Peeters naar Antwerpen laten verhuizen.” “We hebben ervoor gevochten om de kruisbeeld­en uit onze rechtszale­n en stadhuizen te weren. We gaan religie niet opnieuw introducer­en in publieke gebouwen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S FILIP DE SMET ?? Staatssecr­etaris Philippe De Backer (Open Vld) in zijn kantoor in Brussel. “Ik ben voor de pragmatisc­he aanpak. Zo hebben we in Antwerpen ook het plaatsteko­rt in de scholen aangepakt.”
FOTO'S FILIP DE SMET Staatssecr­etaris Philippe De Backer (Open Vld) in zijn kantoor in Brussel. “Ik ben voor de pragmatisc­he aanpak. Zo hebben we in Antwerpen ook het plaatsteko­rt in de scholen aangepakt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium