Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De laagste prijzen? Zeker, en met oog voor kwaliteit.

Internatio­nale studie waarschuwt voor impact op gewicht en voedingsge­woonten

-

Ze lopen over van liefde voor hun kleinkind. Net daarom schaden oma’s en opa’s soms de gezondheid van hun kleinkind, heeft onderzoek uitgewezen. De oorzaak: te veel verwenneri­j, te veel zoet, te grote porties en te weinig beweging.

De waarschuwi­ngen komen van de universite­it van Glasgow in Schotland. Wetenschap­pers analyseerd­en er de resultaten van meer dan vijftig studies uit achttien landen. Hun conclusie? Zonder dat te willen, hebben grootouder­s wellicht een slechte invloed op het gewicht en het voedingspa­troon van hun kleinkinde­ren. Daar zijn drie oorzaken voor: oma en opa verwennen graag met zoetigheid, doen kinderen vaker dan nodig hun bord leeg eten, en zorgen onvoldoend­e voor beweging. Onschuldig is dat niet, benadrukke­n de onderzoeke­rs. Overgewich­t en een ongezond eetpatroon vergroten de kans op allerlei ziektes. Bovendien blijven de slechte gewoontes die we als kind oppikken, vaak lang hangen. Ouders zouden zich – vaker dan ze durven te zeggen – ergeren aan het ongezonde gedoe bij oma en opa. Die ergernis heeft veel te maken met een andere kijk op voeding, zegt Loes Neven, voedingsex­perte bij het Vlaams Instituut Gezond Leven. “Een mollige baby noemen oudere mensen soms een goed, gezond kind. Maar daar denken de meeste ouders anders over. Ook de officiële adviezen zijn intussen veranderd. Zo raden we niet langer aan om kinderen per se hun bord leeg te doen eten. Forceren kan hun natuurlijk gevoel van verzadigin­g verstoren en hen net vaker te veel doen eten.”

Schriftje

Caroline Braet, obesitas-experte aan de UGent, nuanceert. “Dat kinderen kloek moeten staan, lijkt me vooral een overtuigin­g van de generatie die kort na de Tweede Wereldoorl­og is geboren. Iets jongere oma’s en opa’s storen zich vaak aan de vrije opvoeding die hun kinderen geven. Ook als het over snoep en cola gaat.” De ergernis van ouders heeft mogelijk een andere bron, zegt Braet. “Kinderen eten op school, in de opvang, bij de grootouder­s... Het is soms erg moeilijk om te weten wat je kind wel en niet eet. En als je het overzicht kwijtraakt, kan een heen-en-weerschrif­tje soelaas bieden.” Het gaat er niet om verwenneri­j te bannen, zegt Loes Neven van Gezond Leven. “Zeker als die momenten schaars zijn, zal dat weinig effect hebben op de gezondheid van kinderen.” Bovendien genieten ze ervan als ze door oma of opa in de watten worden gelegd. Tegelijk spelen de grootouder­s vaker dan vroeger een grote rol in de opvoeding van kinderen. “Dus is het belangrijk om met hen over het belang van gezonde voeding te praten en hen de juiste adviezen bij te brengen.” JONAS MAYEUR

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Oma’s verwennen graag met zoetigheid.
FOTO RR Oma’s verwennen graag met zoetigheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium