Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geens schiet met scherp op Brussel

Steekspel rond politie in hoofdstad blijft duren

- PIETER LESAFFER, SACHA VAN WIELE

Na de rellen in Brussel vorige week haalde justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) afgelopen weekend ongemeen scherp uit naar de Brusselse politie, die hij “een gebrek aan profession­aliteit” verwijt. “En dat is niet mijn eerste slechte ervaring met het Brusselse korps.” Ook zijn N-VA-collega Jan Jambon uitte eerder harde kritiek. Het uitwerken van een actieplan om de “straffeloo­sheid in Brussel” aan te pakken, start zo onder een slecht gesternte. En Brussels burgemeest­er Philippe Close (PS)? Die probeerde de aandacht naar Antwerpen af te leiden, waar men volgens hem niet had geluisterd naar Brussel om problemen tussen Koerden en Turken te voorkomen.

Het Brusselpla­n van de federale ministers Jambon en Geens start onder een slecht gesternte. Vorige week benadrukte­n de twee ministers nog dat ze het actieplan in goede samenwerki­ng met de Brusselse overheden zouden opstellen. Maar nog voor het eerste overleg hierover heeft plaatsgevo­nden, liggen ze al in de clinch met Brussels burgemeest­er Philippe Close.

“Die Philippe Close, daar valt mee te spreken.” Dat was vorige week binnen de federale regering te horen over de PS-burgemeest­er van Brussel. “Een heel ander type dan zijn voorganger Yvan Mayeur. Met deze man kunnen we het actieplan tot een goed einde brengen.”

De federale regering had toen net beslist dat de ministers Jan Jambon (N-VA) en Koen Geens (CD&V) een actieplan zouden opstellen om de straffeloo­sheid in Brussel aan te pakken. Daarbij zouden ze dezelfde methode toepassen als bij het Kanaalplan: in goed overleg met alle andere betrokken overheden.

Een cruciale gesprekspa­rtner is de Brusselse burgemeest­er. Maar in de plaats van een dialoog is er al een polemiek op gang gekomen, nog voor het eerste overleg op de agenda staat. Zo haalde Close gisteren op de Franstalig­e televisie hard uit naar Jambon, omdat die vrijdag een persconfer­entie had gegeven om het inspectier­apport over het politieopt­reden tijdens de rellen bekend te maken. Volgens Close had Jambon dat samen met hem moeten doen “op basis van een gemeenscha­ppelijke analyse”. Bovendien gaf Jambon daar volgens Close een “eenzijdige lezing” van het rapport, dat zeer kritisch was voor zijn korps.

Justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) sluit zich aan bij de interpreta­tie van zijn N-VA-collega Jambon. De doorgaans zeer genuanceer­de Geens had het gisteren in De Zevende Dag over “een gebrek aan profession­aliteit” bij de Brusselse politie. “En dat is niet mijn eerste slechte ervaring met het Brusselse korps”, voegde hij eraan toe. Daarmee verwijst hij naar de slechte samenwerki­ng tussen de Brusselse politie en het Veiligheid­skorps, dat het justitiepa­leis beveiligt.

Ook uithaal naar Antwerpen

Om het steekspel compleet te maken, haalde Close gisteren ook nog eens uit naar Antwerps burgemeest­er en N-VA-voorzitter Bart De Wever. Een tactiek die zijn voorganger Yvan Mayeur wel vaker toepaste. Close zei dat hij de Antwerpse autoriteit­en in oktober al had verwittigd dat er spanningen waren tussen Koerden en Turken, en dat hijzelf in Brussel een Koerdische manifestat­ie had verboden wegens te hoog risico op rellen.

Met andere woorden, de gevechten tussen Koerden en Turken drie weken geleden in de Brederodes­traat hadden vermeden kunnen worden, als De Wever naar Close had geluisterd. Een bewering waarop het kabinet van burgemeest­er De Wever gisteren verbaasd reageerde: “Als Close de stad Antwerpen zou gewaarschu­wd hebben, is dat in elk geval niet doorgebrie­fd tot bij de burgemeest­er. En het is ons in de debriefing van het incident ook niet gemeld. We zullen ons informeren bij de politie.”

De bedoeling is nu dat Jambon en Geens snel aan tafel gaan zitten met de Brusselse burgemeest­er, want het actieplan moet een snel en kordaat antwoord zijn op de rellen in Brussel. De vraag is alleen of dat ook snel tot gezamenlij­ke oplossinge­n kan leiden. De toon is gezet.

 ?? FOTO BART DEWAELE ??
FOTO BART DEWAELE
 ?? FOTO REUTERS ?? Justitiemi­nister Koen Geens.
FOTO REUTERS Justitiemi­nister Koen Geens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium