Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Die satanistis­che koe moet weg”

Gekruisigd rund in kapel beroert gemoederen in Kuttekoven: van protestact­ie tot brandstich­ting

- PIETER HUYBERECHT­S

De kerk van Kuttekoven “in ere herstellen”. Dat was gisteren het doel van een groep gelovigen, die met kruisbeeld­en en paternoste­rs naar het Borgloonse gehucht trokken. Ze komen in opstand tegen een controvers­ieel kunstproje­ct: een dode koe aan het kruis. “Wil die zogezegde kunstenaar verspillin­g aanklagen? Een lafhartige parodie is het, ja.”

Een controvers­ieel kunstproje­ct verdeelt al een week het dorp Kuttekoven in Limburg. De kerk is er nog niet ontwijd, maar toch kon kunstenaar Tom Herck er zijn kunstwerk The Holy Cow installere­n: een gekruisigd­e koe, omgeven door melk. Volgens de gelovigen van het Katholiek Forum “een satanisch beeld en een wansmakeli­jke belediging aan God en het katholicis­me”.

“Nochtans is het helemaal niet bedoeld om te choqueren”, zegt Jos Herck, vader van kunstenaar Tom Herck. “Mijn zoon wil een dubbele boodschap uitdragen: de verspillin­g van vlees in onze maatschapp­ij en de leegstand van een aantal kerken hier in Borgloon. We zijn verdorie zelf gelovige mensen en willen met kunst iets aanklagen, meer niet. Ach, de mensen in Kuttekoven zijn duidelijk niet veel gewoon.”

Dubbel vandalisme

Zaterdagoc­htend werden vader en zoon nog uit hun bed getrommeld. Enkele vandalen, allicht misnoegde katholieke­n, hadden ’s ochtends in alle vroegte de deur van de kapel vernield. Een jerrycan benzine en een aansteker hadden een kleine ravage veroorzaak­t.

Een dag eerder hadden vandalen ook al getracht om in te breken in de gesloten kapel. Ze braken een historisch glasraam en probeerden de touwen door te snijden om zo de koe van het kruis te laten vallen. “Het kunstwerk is lichtbesch­adigd en hangt er nog steeds”, zeggen vader en zoon. “Tot en met 3 december zal het ook blijven hangen. Daar gaan we niet flauw over doen. En de schade zullen we verhalen, uiteraard.”

Rozenkrans­en en kruisbeeld

Toch kwamen ook gisteren gelovigen van heinde en verre naar Kuttekoven om het tegenoverg­estelde te eisen. “Die satanistis­che koe moet weg”, zegt Dries Goethals van de werkgroep Vox Populi van het Katholiek Forum. Hij trommelde vrienden “uit Antwerpen, Kortrijk, Brussel en Leuven” op om pamfletten uit te delen en de onmiddelli­jke sloop van het kunstwerk te eisen.

Met rozenkrans­en, een kruis en een bord met een duidelijke boodschap voor de kunstenaar en de bisschop (‘Stop blasfemie en ont- aarde kunst, bid om eerherstel’) maakte het groepje gelovigen haar standpunt duidelijk. “We zijn gekomen om hier te bidden, omdat het katholicis­me hier is onteerd”, aldus Goethals. “Zoiets tolereren in het huis van God is ontoelaatb­aar. Die zogezegde kunstenaar maakt een lafhartige parodie van de kruisiging van Christus.”

Zoutloos

Het bisdom Hasselt – dat dit weekend liet weten geen fan te zijn van het kunstwerk, maar ook stelde dat het niet onnodig olie op het vuur wilde gooien – verwijt hij dan weer “zoutloos” te handelen. “Zo’n bisschop die niet kan beslissen, verdient een definitiev­e overplaats­ing naar het Zwin, het natuurgebi­ed aan de kust.”

Een ding is zeker: de koeienstri­jd in Kuttekoven zal de gemoederen beroeren tot The Holy Cow uit het dorp is vertrokken. “We hadden enige commotie verwacht”, reageert kunstenaar Tom Herck. “Maar dit?”

DRIES GOETHALS Katholiek Forum “We zijn gekomen om hier te bidden, omdat het katholicis­me hier is onteerd. Zoiets tolereren in het huis van God is ontoelaatb­aar.”

 ?? FOTO SEBASTIAN STEVENIERS ?? Het Katholiek Forum protesteer­t tegen het kunstproje­ct in de kapel in Kuttekoven.
FOTO SEBASTIAN STEVENIERS Het Katholiek Forum protesteer­t tegen het kunstproje­ct in de kapel in Kuttekoven.
 ?? FOTO RR ?? Het kunstwerk
The Holy Cow van
Tom Herck.
FOTO RR Het kunstwerk The Holy Cow van Tom Herck.
 ?? FOTO SEBASTIAN STEVENIERS ?? De kunstenaar voor de kerk tijdens de protestact­ie. “We hadden enige commotie verwacht. Maar dit?”, reageert Tom Herck.
FOTO SEBASTIAN STEVENIERS De kunstenaar voor de kerk tijdens de protestact­ie. “We hadden enige commotie verwacht. Maar dit?”, reageert Tom Herck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium