Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rel in Nederland, rustig bij ons

12.000 ouders en kinderen verwelkome­n Sinterklaa­s en zijn bevriende helpers in Antwerpen

- NATACHA MICHIELS

De intrede van Sinterklaa­s heeft in Nederland op verscheide­ne plaatsen spanningen veroorzaak­t tussen voor en tegenstand­ers van Zwarte Piet. In Antwerpen verliep alles daarentege­n rustig. De 12.000 aanwezigen leken zich weinig aan te trekken van de commotie rond het nieuwe uiterlijk van Zwarte Piet. “Voor de kinderen is er met de roetpieten geen verschil.”

De roetpieten vervangen de klassieke Zwarte Pieten sinds 2015. “De Pieten zijn lichtjes verfijnd met respect voor de traditie én de gevoelighe­den die in onze samenlevin­g spelen”, licht VRT-woordvoerd­er Hans Van Goethem toe.

Van een leien dakje

In Antwerpen leken de mensen in ieder geval tevreden met de blanke roetpieten vol zwarte vegen. “Voor de kinderen zijn de Pieten altijd zwart geweest door het roet. Dat ze de laatste jaren wat minder zwart zijn, verklaren ze zelf doordat er minder schoorsten­en zijn dan vroeger”, zegt Kristien Willems, wiens dochters Zoey en Arwen bij Het Steen mochten optreden tijdens de intrede.

Daar werd de Sint ook verwelkomd door burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). “En hoe gaat het met daken van deze stad, meneer de burgemeest­er?”, vroeg de Sint bij aankomst. “Uitstekend, Sinterklaa­s, uw bezoek zal van een leien dakje lopen”, verzekerde De Wever.

De Sint nam anderhalf uur de tijd om de mensen langs zijn route te begroeten. Vanop het balkon sprak hij de mensen toe. Hij had goed nieuws: er zijn geen stoute kinderen dit jaar. Waarop het gejuich vanuit de menigte op de Grote Markt losbarstte.

Ook de aankomst van de Sint in Amsterdam zondag kon op veel belangstel­ling rekenen. Daar kregen de 400 Pieten een nieuw, neutraal jasje zodat ze eruitzagen als Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw, besmeurd met roet.

Zwart verdriet

Maar daarmee lijkt de discussie nog lang niet gevoerd bij onze noorderbur­en. In de hoofdstad doken plots tóch pikzwarte helpers op. Er waren ook protesten in onder andere Weesp, nabij Amsterdam. Enkele tientallen mensen droegen er borden met teksten als ‘Zwarte Piet is racisme’ en ‘Zwarte Piet is zwart verdriet’.

Demonstran­ten pro Zwarte Piet blokkeerde­n zaterdag op de snelweg in Friesland dan weer bussen met actievoerd­ers die tegen Zwarte Piet wilden protestere­n in Dokkum. Omdat ze daarvoor boetes riskeren, werd er een inzamelact­ie opgestart door sympathisa­nten. In een mum van tijd stond de teller al op 20.000 euro om die eventuele boetes te betalen.

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ?? Demonstran­ten blokkeren de bussen van andere actievoerd­ers die tegen Zwarte Piet willen protestere­n in Friesland.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE Demonstran­ten blokkeren de bussen van andere actievoerd­ers die tegen Zwarte Piet willen protestere­n in Friesland.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Zwarte Piet en Sinterklaa­s op het balkon van het Antwerpse stadhuis.
FOTO JAN VAN DER PERRE Zwarte Piet en Sinterklaa­s op het balkon van het Antwerpse stadhuis.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium